Cinc pobles imprescindibles de la Costa Brava

Cada escapada té un sentit. N’hi ha que busquen aventures a la natura, descobrir grans ciutats o contacte amb noves cultures… Aquesta és una proposta per desconnectar, alliberar la ment de la rutina i submergir-te en l’Empordà genuí, a la Costa Brava, a través de quatre pobles amb encant que no et pots perdre.

El temps no avança a Peratallada

En certa manera, la muralla de Peratallada encara segueix complint la seva funció de protecció, no dels atacs enemics sinó del pas del temps. La vila és un dels exponents d’arquitectura medieval més ben conservats de Catalunya. Camina sense presses pels carrers estrets i tortuosos, amb nombrosos entrants i sortints, i que les passes et portin fins al castell fortificat, amb la torre de l’Homenatge i el palau (XI-XIV), i l’església romànica de Sant Esteve (XIII).

Peratallada / Antonella Spaccini

Peratallada / Antonella Spaccini

Amb les mans a la massa a Ullastret

Molt a prop de Peratallada hi ha un altre poble medieval bonic. Es tracta d’Ullastret. Allà la Lola, una de les pioneres de la filosofia Slow Food a l’estat Espanyol, et convida a posar-te amb les mans a la massa per aprendre a elaborar pa ecològic. És un taller molt fàcil de seguir, durant el qual t’explicarà els ingredients que utilitzaràs i els seus orígens i et mostrarà pas a pas com fer un pa deliciós.

Pals, el mirador de l’Empordà

Encara amb l’aroma del pa acabat de fer al paladar, poses rumb cap a Pals. És un encantador poble medieval acomodat dalt d’un turó a escassos minuts de Peratallada. Quan hi vagis, és recomanable que aparquis el cotxe a l’entrada de la vila i, amb un calçat còmode, pugis fins a l’església de Sant Pere passejant pels carrers empedrats, amb arcs de mig punt i façanes de pedra ocre. Des del mirador de Josep Pla, contemplaràs la platja de Pals i, més enllà, les illes Medes, un petit arxipèlag declarat parc natural.

Pals està enclavat en plena Costa Brava, un territori amb una extensa tradició de conreu d’oliveres i producció d’oli que disposa de la Denominació d’Origen Protegida. Molt a prop de la vila hi ha la masia de Can Solivera, que elabora oli d’oliva i productes cosmètics fets a partir de les olives. També organitzen visites guiades a les seves instal·lacions i tastos dels olis que elaboren per obrir-te les portes del món de l’oli.

Pals / ACT

Pals / ACT

La Bisbal d’Empordà, capital de la ceràmica

La Bisbal d’Empordà i la ceràmica són un matrimoni molt ben avingut. Hi ha documents que demostren que ja el 1511 els terrissers donaven forma a l’argila al municipi. Al Terracotta Museu tens l’opció de saber més detalls sobre la història d’aquesta parella. S’hi exposen 6.000 peces de ceràmica, eines i estris, així com 2.000 atuells d’arreu de la Península.

Després d’aquesta immersió teòrica, què et sembla una part pràctica? La ceramista Annick Galimont, que té l’estudi a la Bisbal d’Empordà, fa tallers per ensenyar-te a crear objectes de ceràmica. Podràs donar forma a peces més utilitàries, com una gerra, o llançar-te a fer objectes més artístics i personals.

Monells i la seva preciosa plaça

La ruta per l’Empordà té parada obligatòria a Monells. El petit municipi, hi viuen poc més de 160 habitants, creix al voltant de la plaça de Jaume I, un espai porxat que és l’autèntic emblema del poble. Caminant pels carrers de Monells et creuaràs amb llocs d’arrels gòtiques, com la plaça de l’Oli o el carrer dels Arcs, a més, de nombroses cases de pedra dels segles xvii i xviii.

Pots acabar de donar un toc encara més històric a la visita a Monells acostant-te al centre d’equitació Les Feixes. T’espera un cavall encadirat i l’Anna Wintle, que et farà una ruta per l’Espai Natural Protegit de les Gavarres.

Entens encara millor el sentit d’una escapada per l’Empordà?

 

Foto de portada: Peratallada / Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Jordi Gallego

Peratallada / Lluís Carro
Pals / Oriol Clavera
Plaça Major de Monells / Servicios Editoriales Georama
Torre de l'homenatge i església de Santa Eulàlia / Servicios Editorials Georama
Barri del Pedró i Torre de les Hores a Pals / Servicios Editoriales Georama
Ceràmica a la Bisbal d'Empordà / Miguel Angel Alvarez
Serra de les Gavarres / José Luis Rodríguez