Catalunya ve de gust

Assaborir la gastronomia catalana és fer un recorregut pels paisatges, les tradicions i el saber de tot un poble. Arrossos, rostits, embotits, dolços… Tots aquests plats parlen de la història del territori, dels costums de la gent i de la vida present i futura. Tasta’ls!

Catalunya és un país fet de receptes. Viatjar per la seva geografia també és tastar els gustos que et proposa, que t’ajuden a entendre l’autèntica essència de la terra que trepitges. Els suquets i els ranxos són un passeig per les platges i els roquissars de la costa; les cassoles i els arrossos et transporten a les hortes i les sénies; els guisats i els rostits tenen aires de muntanya i els bolets i les tòfones, aromes boscans.

La varietat d’ingredients i matèries primeres de la terra és la base d’una cuina única. Des dels cereals autòctons, els pans de pagès, els arrossos de Pals i el Delta i els formatges de pastor, fins a la infinitat de varietats de mongetes i cigrons, les hortalisses, els bolets, les carns de caça, els fruits del mar i els olis d’oliva. Tots i cadascun d’aquests productes singulars conformen un patrimoni agroalimentari incomparable i tastar-los t’aproparà a la tasca de tots aquells que comparteixen aquesta passió: pagesos inquiets, artesans intrèpids, pescadors dedicats, viticultors compromesos i fins i tot cuiners de renom internacional.

Els gustos de Catalunya són el llegat de la cuina domèstica d’arreu del país, però també s’han forjat als restaurants d’alta cuina, que volen projectar-los al món. Provenen dels cellers, de les granges i els corrals, de les almàsseres i els molins, dels petits obradors i de les fires i els mercats, també. Per això, degustar és caminar i conèixer fins als racons més insòlits del territori.

Tradició vinícola a la sang

Si d’alguna cosa s’impregna l’ADN de Catalunya és del vi. No hi ha dubte que som un país de vinya i de tradició viticultora. Grans i petits productors obren les portes dels seus cellers perquè coneguis de ben a prop la seva tasca, aquests últims anys especialment centrada en recuperar i reivindicar varietats autòctones i respectar al màxim el paisatge i l’entorn.

L’enoturisme és una de les grans apostes de Catalunya. Permet descobrir l’interior de cellers monumentals i catedrals del vi modernistes, mentre tastes les seves varietats i t’amares dels coneixements de propietaris i enòlegs. Els cellers ofereixen multitud d’activitats per descobrir-te els seus vins tot coneixent el territori: pots fer un glop enmig de vinyes silvestres, tastar l’antiga cuina d’una masia centenària, endinsar-te en refugis antiaeris de la Guerra Civil que ara són caves de guarda o compartir un dinar de verema en una cabana de pedra seca de més de 100 anys, per exemple.

I això no és tot. Hi ha multitud de tradicions i esdeveniments al país que giren entorn del vi. Pots veremar durant uns dies i participar en aquesta festa mil·lenària, ballar als festivals de música que se celebren en cellers, gaudir de recitals de poesia davant de premses del segle XVI o divertir-te amb la família recorrent la vinya en una gimcana infantil. Hi ha opcions per a tots els gustos, i mai millor dit.

L’essència mediterrània

Un camí similar ha seguit el món de l’oli. L’interès i l’esforç per recuperar varietats locals i de màxima qualitat ha portat el sector de l’oli d’oliva al seu millor moment. L’argudell, la vera, la palomar, la corbella o la farga són algunes de les varietats que han ampliat la paleta de gustos més enllà de l’arbequina i han enriquit encara més el sector. Ho pots descobrir a través de l’oleoturisme, que t’obrirà les portes a paisatges rurals i tradicions d’allò més antigues.

En definitiva, per explorar Catalunya no et cal cap mapa ni guia. En tens prou amb el receptari. Aquest et portarà allà on desitgis, tant si busques la calma i l’aïllament a la natura com si t’interessa més l’arquitectura moderna, els sabors populars o les creacions d’avantguarda. Vagis on vagis, Catalunya brinda sempre al voltant de la taula moments memorables per a tothom.