Catalunya et parla de vi

A Catalunya el vi forma part de la nostra cultura. L’enoturisme és molt més que descobrir el món dels nostres vins, és una manera de viure experiències, d’apropar-te a la història dels cellers, de connectar amb les tradicions i l’entorn. Un viatge pel món vinícola que formen les onze denominacions d’origen de vi i una de cava catalanes t’ofereix la possibilitat d’assaborir vins de moltes varietats i elaboracions, aromes que perduraran en la teva memòria.   

La vida és plena de petits detalls que fan que sigui emocionant. Obrir una ampolla de vi català per degustar-la en bona companyia o per acompanyar un bon àpat és un d’aquests petits moments que poden ser grans recompenses. Vine a viure-les.

DO Alella: Els vins de la cort barcelonina

Ben a prop de la bella Barcelona i la mar Mediterrània s’hi troba la DO més petita de Catalunya. La DO Alella pot presumir d’una tradició vitivinícola excepcional: els seus vins ja eren apreciats en època romana, van ser aplaudits a la cort medieval barcelonina, van traspassar fronteres amb l’exportació a les colònies d’ultramar i es van convertir en producte de luxe entre la burgesia durant el Modernisme.

DO Catalunya: La vinya omnipresent

La DO Catalunya és una denominació que comprèn tota la geografia catalana i que conviu amb la resta de denominacions, amb la qual cosa compta amb vinyes en més de 400 poblacions, de nord a sud i d’est a oest. Creativitat i llibertat són les seves divises, hereves directes de la llarga tradició vitivinícola del país.

DO Cava: El somni de l’escumós català

El cava és l’escumós català. Una història d’efervescència vertiginosa iniciada en el segle xix per uns somiadors obsessionats a perfeccionar el mètode champenoise. Passejar per les caves subterrànies de la DO Cava on reposen les vinificacions de macabeu, xarel·lo i parellada és un viatge en el temps que ens porta dels orígens d’aquest escumós a les inquietuds del segle xxi. Amb l’epicentre al Penedès, la història del cava ha estat estretament lligada al Modernisme i el seu patrimoni.

Tast de cava al celler Codorníu / Marc Castellet

Tast de cava al celler Codorníu / Marc Castellet

DO Conca de Barberà: Patrimoni, Modernisme i trepat

La DO Conca de Barberà ha convertit el trepat, la varietat autòctona de la regió, en la seva ensenya. La zona compta amb un ric patrimoni arquitectònic, en el qual destaquen un estol de cellers modernistes i el monestir de Poblet, que va ser fonamental en l’expansió del conreu de la vinya a l’Edat Mitjana i que, avui dia, és Patrimoni de la Humanitat.

DO Costers del Segre: La bellesa de l’interior

La DO Costers del Segre és una terra vitivinícola d’interior, la DO més allunyada del mar. Va ser durant segles un tapís de vinyes que va estar a punt de desaparèixer arran de l’arribada de la plaga de la fil·loxera, però que va saber ressorgir gràcies a l’obstinació d’autèntics visionaris. Testimonis d’aquell renaixement en són la catedral del vi de Raimat, un vigor vitivinícola excepcional, ceps a mil metres d’altitud i propostes enoturístiques com la Ruta del Vi de Lleida.

DO Empordà: On comença tot

Van ser comerciants grecs i fenicis els que, al segle vi aC, van introduir la vinya i el vi a Catalunya, i ho van fer precisament al territori de la DO Empordà: a la colònia grega d’Empúries, que avui dia és un dels jaciments arqueològics més importants de la península. Amb ceps a tocar de la mar, airejats per la tramuntana, aquesta terra, pàtria de genis com Salvador Dalí i Josep Pla, elabora vins excel·lents alhora que reivindica les seves típiques garnatxes: negra, roja o blanca.

Dues persones fan un tast de vi a les ruïnes d'Empúries / Gemma Miralda

Dues persones fan un tast de vi a les ruïnes d’Empúries / Gemma Miralda

DO Montsant: La revelació de la muntanya santa

La DO Montsant s’ha convertit en un temps rècord en un referent internacional. Els seus vins enamoren la crítica especialitzada i els consumidors. Tot i la seva joventut, compta amb un llegat vitivinícola antiquíssim, que mantenen ben viu cellers i cooperatives centenàries, que són joies arquitectòniques del Modernisme agrari. La serra de Montsant (“muntanya santa”) s’aixeca majestuosa al nord d’aquesta zona vitivinícola i li presta el nom a aquesta gran terra de vins.

DO Penedès: Avantguarda històrica del vi català

la DO Penedès ha estat, històricament, una denominació pionera a Catalunya. Situada a tan sols 30 minuts de Barcelona, és una zona vitivinícola de gran diversitat paisatgística, amb vinyes a l’interior i altres a tocar del mar, puntejada per un ric patrimoni arquitectònic i històric: monestirs, castells i cellers que són joies modernistes. Un territori d’emprenedors agraris, que avui pot descobrir-se de mil i una maneres gràcies a una completa oferta enoturística.

DO Pla de Bages: Tresors a peu de vinya

La DO Pla de Bages compta amb un patrimoni vitivinícola únic a Europa, convertit en el tresor enoturístic de la zona. Es tracta de milers de barraques i tines de pedra seca, d’una gran bellesa i simplicitat, que els agricultors van construir durant segles per vinificar a peu de vinya. Un testimoni excepcional del vigor que el conreu de la vinya ha tingut en aquesta denominació, que avui dia és una petita zona productora que elabora grans vins.

Grup fent un tast de vins a peu de tines de la vall del Flequer / Marc Castellet

Grup fent un tast de vins a peu de tines de la vall del Flequer / Marc Castellet

DOQ Priorat: Prestigi i viticultura heroica

En aquesta terra de pendents impossibles, la viticultura ha estat sempre una heroïcitat, i encara ho és. Fa tan sols trenta anys, una revolució enològica sorgida a la zona de la DOQ Priorat va ser la punta de llança de la renovació dels vins catalans i espanyols. Avui una constel·lació de petits cellers segueix apostant per la singularitat de la terra de llicorella (com se’n diu de la pissarra local) i pels vins d’alta expressió.

DO Tarragona: El vi de l’Imperi romà

El llegat del conreu de la vinya a la DO Tarragona ens trasllada a l’època en què Tàrraco era una de les ciutats més importants de l’Imperi romà, i el seu vi era un dels més apreciats de la Mediterrània. Declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO, Tarragona és un punt de partida excel·lent per conèixer la cultura del vi d’una DO que, des de la Mediterrània, s’endinsa cap a l’interior rural i les Terres de l’Ebre.

DO Terra Alta: El temple de la garnatxa blanca

En aquesta terra de paisatges que van inspirar Picasso, els monjos templers ja conreaven la vinya en el segle xiii. Les seves condicions sempre han estat òptimes per al cultiu, especialment per a la garnatxa blanca, l’estrella d’una paleta de varietats. Els darrers anys, tot conjuminant tradició i innovació, una constel·lació de productors de la DO Terra Alta l’ha tornat a situar en el mapa internacional, alhora que compta amb una oferta enoturística autèntica.

Una parella visita la Catedral del Vi a Pinell del Brai / Gemma Miralda

Una parella visita la Catedral del Vi a Pinell de Brai / Gemma Miralda