Castellar de n’Hug, bellesa natural d’alçada

Entre les cingleres escarpades del Parc Natural del Cadí-Moixeró es troba el Poble amb Encant de Castellar de n’Hug. Rodejat de cims a 1.450 metres d’altitud, és un dels pobles més alts de Catalunya i ofereix unes vistes espectaculars a la muntanya del Pedraforca.

El poble, ubicat als Pirineus de Catalunya, conserva un conjunt local d’esglésies romàniques, com les de Sant Vicenç de Rus i Santa Maria de n’Hug, i també el Museu del Pastor. De fet, Castellar de n’Hug és conegut perquè s’hi celebra des del 1962 el Concurs Internacional de Gossos d’Atura, un esdeveniment que atrau molt públic, encuriosit per veure com els pastors i els seus gossos treballen conjuntament per fer entrar el ramat d’ovelles al tancat.

Un altre indret de visita recomanada és l’antiga fàbrica modernista Asland, situada al paratge del Clot del Moro i reconvertida en el Museu del Ciment. Aquest edifici forma part del llegat industrial del poble i va ser el primer conjunt industrial cimenter de Catalunya. Per visitar-lo pots pujar al Tren del Ciment, que té parada a la fàbrica i també s’atura als Jardins Artigas, dissenyats per Antoni Gaudí. Aquesta línia de ferrocarril estret unia antigament la fàbrica amb Guardiola de Berguedà i ofereix unes bones vistes al paisatge d’alta muntanya de la zona.

Si t’agrada la natura, les Fonts del Llobregat són parada obligatòria. Allà neix entre cascades el riu que desemboca al litoral barceloní. Una altra proposta és recórrer el sender de 9 km fins al santuari de Montgrony. Aquest està situat al municipi de Gombrèn, famós per la llegenda del Comte Arnau. Allà hi trobaràs casa seva, el castell de Mataplana, i descobriràs per què diu la llegenda que va ser condemnat a cavalcar eternament envoltat de foc.