Casa Parramon, l’allotjament rural dins d’una vila closa

La Jordina és al capdavant de Casa Parramon des de fa més de 25 anys. El seu marit, el Jaume, és del poble, d’on va marxar per estudiar i treure’s una carrera. Quan va tornar es va fer càrrec de l’explotació ramadera familiar de vaques i cavalls.

Situat a la vila closa de Peramea, aquest allotjament rural ha estat reformat mantenint el seu estil rústic. Està integrat per tres construccions. La Casa, un edifici del segle XV amb unes golfes de 450 m² i capacitat per a 15 persones. L’Era, amb 4 allotjaments rurals independents i Lo Paller, que compta amb un pati d’uns 100  m² amb barbacoa i una sala d’esbarjo coberta amb billar. Les cases, totalment equipades, es lloguen senceres i ofereixen unes magnífiques vistes al Pla de Corts.

La Jordina i en Jaume estan molt implicats en l’activitat turística de la zona. Casa Parramon forma part de l’Associació Marques de Pastor, juntament amb uns altres 5 allotjaments rurals i una agència de viatges. Aquesta associació és la creadora de la Ruta del Cinquè Llac, una ruta circular de mitja muntanya amb inici i final a la Pobla de Segur. Compta amb 5 etapes i passa pel llac de Montcortès, a la vora de la casa.Com diu la Jordina, entre setmana reben molts esportistes que fan aquesta ruta i, com a detall puntual, els preparen els àpats: esmorzar i sopar. Tot perquè se sentin a gust i només hagin de concentrar-se en la ruta.

La casa també és sòcia fundadora de la formatgeria artesana Tros de Sort. Aquesta elabora els seus productes amb llet de vaques pirinenques. El tupí, un formatge típic del Pirineus catalans elaborat amb oli d’oliva i aiguardent, és una de les seves especialitats. Així que si els hostes es volen endur un formatge a casa, segur que la Jordina els n’aconsella un amb molt de gust.

Entre les activitats que es poden fer a la finca, els hostes estan convidats, si volen, a acompanyar el Jaume a pasturar les vaques i els cavalls a l’alta muntanya. La Jordina també organitza visites guiades als baixos de la casa, on hi ha espais molt tradicionals de pagès com són el forn de pa, el celler i el trull, els corrals, els graners i la gruta on s’emmagatzemava el gra durant la guerra. Malgrat que ja no s’utilitzen s’han restaurat perquè els visitants els puguin veure. En aquests espais s’han organitzat tasts de vins i formatges i fins i tot concerts.

Els hostes que arriben a Casa Parramon tenen a la seva disposició un document complet amb tota mena d’activitats esportives, d’oci i culturals que es poden fer al voltant de la casa. Un document elaborat amb detall per la Jordina i que segurament deixarà als visitants bocabadats per la quantitat de coses que es poden fer.

A l’entorn natural de la casa es poden fer rutes en BTT, a cavall, ràfting a Sort i excursions, amb raquetes de neu i a peu, pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Molt recomanable és també fer una visita a la vila closa de Peramea, una vila medieval declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

La Jordina també recomana un bany a l’estiu a l’estany de Montcortès, una visita a les salines i el monestir romànic de Gerri de la Sal i una excursió als llacs glaciars de la capçalera de la Vall Fosca. Sense oblidar l’impressionant Congost de Collegats. S’obre pas entre parets de roca de més 500 metres, per on passa el riu Noguera pallaresa.Tot un espectacle natural.

Més informació: Casa Parramon