Camí Oliba: l’esperit medieval dels Pirineus de Catalunya

Apunta’t a aquesta ruta del romànic per esglésies i pobles medievals. Un camí històric que van recórrer molts exiliats en la seva fugida cap a França. Un recorregut espiritual pel patrimoni natural i artístic de la Vall de Camprodon.

Et proposem una ruta de dos dies per impregnar-te de l’art i la història de la Vall de Camprodon, a poc menys de dues hores amb cotxe des de Barcelona.

T’allotjaràs a l‘Hostal El Quintà a Espinavell, a la Vall de Camprodon. Aquest establiment d’ambient rústic d’alta muntanya està envoltat de natura i no és estrany veure cavalls i vaques pasturant a prop. Si t’agrada caminar, al seu entorn es troben diversos senders com el Camí de la Retirada. Aquest recorregut és un dels que van seguir els exiliats per travessar la frontera amb França. Si vens en família, molt a prop es troba també el Molló Parc i l’estació d’esquí Vallter2000.

Pots fer la ruta quan vulguis, però tingues en compte que el tren turístic de la Vall de Camprodon no funciona a l’hivern. I val la pena que no t’ho perdis.

 

Dia 1: Primera jornada de Ruta Camí Oliba i excursió amb tren turístic per Camprodon

Posa’t les botes i surt a recórrer el Camí Oliba. Aquesta és la primera activitat de la ruta. Es tracta del tram Sant Joan de les Abadesses – Basses de Puigsec, que realitzaràs en dues jornades de mig dia. Aquest camí és una ruta de l’art romànic català amb la figura del bisbe i abat Oliba com a fil conductor. També és un sender de gran recorregut, el GR-151, que va dels Paisatges Barcelona als Pirineus de Catalunya.

Al llarg d’aquest tram, que s’inicia a Sant Joan de les Abadesses, descobriràs els orígens del cristianisme a Catalunya amb personatges com l’abat Oliba. Esglésies i monestirs com el de Sant Joan de les Abadesses, una de les joies del romànic català, seran les visites recomanades del camí.

En direcció a Camprodon, el camí és fàcil i sense grans desnivells. Abans d’arribar visitaràs l’església romànica de Sant Miquel de Cavallera. De Camprodon a Molló el camí comença a pujar i ofereix vistes a una altura de més de 1.300 metres. Una vegada a Molló, final del tram d’aquesta jornada, pots aprofitar per descansar gaudint del paisatge de la vall. Aprofita per comprar embotits i galetes, productes típics de la zona.

A la tarda, ja a Camprodon, descansaràs una mica les cames en una excursió amb tren turístic per la vila. La ruta és circular i comentada per àudio. Al llarg del recorregut pararàs en un total de 18 punts d’interès. Una de les parades és en el pont romànic, símbol de la població. Construït al segle XII, aquest pont sobre el riu Ter permetia l’accés a aquesta vila emmurallada i medieval. El recorregut dura 45 minuts.

Aquest tren turístic també ofereix 7 rutes més per la Vall de Camprodon, durant tot l’any.

Beget.

Beget.

Dia 2: Segona jornada de Ruta Camí Oliba i passejada pel poble medieval de Beget

El segon dia de ruta dediques el matí a finalitzar el tram Sant Joan de les Abadesses – Basses de Puigsec del Camí Oliba. En concret, el que va de Molló a les Basses de Puigsec. A Molló visitaràs l’església parroquial de Santa Cecília de Molló. Aquesta església romànica destaca pel seu campanar de quatre pisos d’influència llombarda.

En direcció a la frontera francesa, seguiràs camins abans freqüentats per pastors i també pels exiliats de la Guerra Civil i de la dictadura en la seva fugida a França. Les vistes que ofereix aquest tram final de la ruta són cada vegada més imponents. Com les de les Basses de Puigsec, uns embassaments naturals al pic del Puigsec on beuen el bestiar i la fauna salvatge de la zona. Des d’aquí tens vistes sense interrupcions dels Pirineus de Catalunya i del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

A la tarda, baixes de les altures per conèixer el nucli medieval de Beget. Aquest poble medieval de la Vall de Camprodon només compta amb 20 habitants. Abans d’arribar, el primer que veuràs és el campanar llombard de quatre pisos de l’església romànica de Sant Cristòfol. Al seu interior es conserva la Majestat de Beget, una talla de fusta policromada del segle XII de gairebé dos metres d’altura, i també retaules barrocs i gòtics.

Passejant pels seus carrers empedrats podràs comprovar com les cases semblen tretes d’un pessebre. La pedra dels murs i els balcons de fusta són molt típics a les construccions d’alta muntanya d’aquesta zona.

Aprofita per immortalitzar els carrers empedrats de Beget amb el teu mòbil. Així tindràs un bonic record d’aquesta ruta amb esperit medieval per la Vall de Camprodon.