Assaboreix a poc a poc les Terres de Lleida

El vi i l’oli d’oliva verge extra marquen el gust i el paisatge de les Terres de Lleida en aquesta ruta. Endinsa-t’hi sense presses i gaudeix d’aquests dos tresors de la seva gastronomia practicant el turisme slow.

Et proposem una ruta d’un dia per les Terres de Lleida per gaudir de l’enoturisme i l’oleoturisme sense presses, combinant-ho amb una visita didàctica molt animalista, ideal per a les famílies.

L’experiència comença a Juneda, a una hora i quaranta minuts amb cotxe des de Barcelona. Molt a prop d’aquesta vila medieval envoltada de muralles es troba el Parc La Manreana. És la primera visita de la ruta.

Aquest recinte és especial perquè acull una granja escola i un centre de fauna: el Vimferri. En aquest centre hi ha tota classe de mamífers: cérvols, guineus, senglars… i també ocells rapaços com àguiles i falcons.

Durant la visita recorres el recinte de fauna salvatge amb la companyia del cuidador. Aquest t’explicarà tot el que sap sobre els animals i després visitaràs la granja on els nens podran acariciar i alimentar les vaques i els conills i també muntar en poni. El parc compta també amb un laberint de fusta, un dels més grans de Catalunya. Els caps de setmana s’organitzen visites teatralitzades i espectacles familiars que estan inclosos en l’entrada.

Després, et dirigeixes a la Pobla de Cérvoles, als peus de la serra de Llena. En aquest entorn natural envoltat de camps d’oliveres i vinyes, els responsables d’Olea Soul, l’Ignasi i l’Ariadna, et mostraran l’essència de l’oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida les Garrigues. A través d’una visita guiada passejaràs entre oliveres mil·lenàries i centenàries i coneixeràs les particularitats de l’oliva arbequina, que produeix un oli afruitat, dens i amb cos.

'Pentinant' oliveres amb Olea Soul.

‘Pentinant’ oliveres amb Olea Soul.

Olea Soul vol transmetre la passió per l’oli, treballant de costat amb els productors. L’objectiu és que el visitant capti la bellesa del territori, la manera de conrear i l’esforç i la cura amb què tiren endavant la producció. Segur que durant el passeig et mostraran com es pentinen les oliveres per recol·lectar les olives. Anima’t a realitzar la Ruta de l’Oli. Aquest itinerari connecta 30 poblacions productores d’oli de les Garrigues.

Sense moure’t de la Pobla de Cérvoles, visita el celler Mas Blanc i Jové. Aquí faràs un maridatge de vi i art molt particular. Es tracta d’un recorregut per la Vinya dels Artistes, un espai on les escultures conviuen amb els ceps i les oliveres. Les obres exposades en aquest escenari natural a l’aire lliure són d’artistes com Josep Guinovart, Joan i Carles Santos Evru i Frederic Amat, entre d’altres.

El celler, a més de produir vins ecològics de la DO Costers del Segre, també elabora oli d’oliva verge extra amb olives 100% arbequines. Al final de la visita guiada, els tastaràs entre obres d’art.

Ja t’has reservat un dia a l’agenda?