Arties, història entre aigües termals i llacs glacials

Arties és un Poble amb Encant de la Val d’Aran. Un enclavament natural situat a 1.143 m d’altitud on l’aigua i la història conflueixen. El poble està ubicat estratègicament a la confluència del riu Valarties amb la Garona i ofereix vistes panoràmiques al cim del Montardo, de 2.833 metres d’altitud.

A Arties es troba un dels millors exemples del romànic de la zona. Es tracta de l’església de Santa Maria d’Arties, un temple construït entre els segles XI i XII, coronat per un gran campanar que es va realitzar entre el segle XIII i principis del XIV. Al seu interior hi ha un destacat retaule del segle XV d’estil gòtic que representa diferents escenes de la Bíblia amb la Verge Maria.

Molt a prop també es troba l’església gòtica de Sant Joan. Construïda el segle XIV, compta amb un campanar octogonal i en l’actualitat funciona com a centre d’exposicions itinerants.

Passejant pel centre d’aquest Poble amb Encant, contemples gran quantitat de cases renaixentistes amb grans finestrals, com Casa Paulet, i també edificis com Casa Portolá. Aquesta casa és una joia de l’arquitectura aranesa, dels segles XIV i XV, i incorpora una torre de defensa. Actualment, és l’Hotel-Parador d’Arties. Compta també amb un centre d’aigües termals. Les instal·lacions a l’aire lliure permeten banyar-te i gaudir dels beneficis de les aigües sulfuroses a 39 °C, mentre contemples les magnífiques muntanyes que envolten el poble.

Si visites Arties durant la revetlla de Sant Joan participaràs a la Festa d’eth Taro. En aquesta població el solstici d’estiu marcava l’inici del cicle productiu, se sembraven les terres i es pujaven els ramats a la muntanya. Aquest ritual es realitzava per garantir la subsistència del poble i consistia en encendre un gran avet de 8 a 10 metres, el taro, situat a la plaça Major. Un cop encès, tot el poble gaudia de la festa, i continua gaudint-ne, i dels balls tradicionals a la vora del foc.

L’entorn natural d’aquesta població convida a gaudir de la natura. Si t’agrada l’esquí, pots acostar-te a l’estació de Baqueira Beret. Una altra opció són les rutes en BTT o de senderisme pels voltants dels llacs glacials de Mar, Tòrt de Rius o Restanca. Aquest compta a més amb un refugi, a 2.010 metres d’altitud, on pots descansar i relaxar-te després de l’esforç.

Per recuperar les forces després de tant exercici, tasta la gastronomia d’alta muntanya de la Val d’Aran, amb plats energètics com l’olla aranesa, una sopa a base de carn, verdura i llegums, i també els caulets, fulles de col farcides de mandonguilles de carn que es couen en un sofregit.