Arenys de Mar: tradició pesquera i llegat cultural

La vida d’Arenys de Mar gira entorn al mar. Pescar, nedar o navegar són algunes de les activitats que ofereix. Ubicada a 30 minuts de Barcelona, aquesta Vila Marinera té un dels ports pesquers i esportius més importants de la costa catalana.

L’origen d’Arenys de Mar és interessant. On ara s’ubica, al segle XVI s’hi van construir més d’una dotzena de torres de defensa per prevenir els atacs pirates i militars que arribaven pel mar. Això va permetre a la vila desenvolupar-se com un lloc segur i pròsper. Al segle XVIII s’hi va fundar l’escola nàutica i es van iniciar les relacions comercials amb el continent americà. La seva activitat marítima es manté des de llavors.

Visita el seu port, que disposa de la flota pesquera més important de la comarca i que allotja la dàrsena esportiva. També és interessant acostar-se a la particular subhasta de peix que es fa a la Confraria de Pescadors. El calamar iels productes de l’horta del Maresme són dos dels productes estrella.

La vila és plena d’edificis d’interès. L’església parroquial de Santa Maria d’Arenys n’és un exemple, amb un dels retaules barrocs més ben conservats de Catalunya. També pots visitar el Museu Marès de la Punta, la construcció popular i marinera més representativa de la població. Et permetrà conèixer el passat tèxtil artesanal i fabril de la comarca.

Per acabar d’arrodonir la ruta pel patrimoni cultural del poble, descobreix l’edifici Xifré, d’estil neoclàssic. El seu pati acull el popular Festival de Jazz a l’estiu. Arriba’t també fins al cementiri de la vila, situat dalt d’un turó, amb vistes al mar i obres de grans escultors catalans. Aquí descansa l’escriptor Salvador Espriu i al poble pot fer-se la ruta Espriu, passant pels llocs més emblemàtics de la seva història.