Aprèn a esquiar: guia per iniciar-t’hi als Pirineus de Catalunya

Esquiar per primera vegada pot suposar tot un repte, però mai és tard per posar-se uns esquís o enfilar-se a una taula de snowboard. “El millor de l’esquí és que és una activitat a l’aire lliure que pots compartir amb amics, família, gent de diferents nivells… No només es tracta de practicar esport, sinó de gaudir d’una jornada a la natura amb les persones del teu voltant”, explica l’Ainhoa Ibarra, directora tècnica d’esquí alpí de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern i esquiadora olímpica.

Per lliscar muntanya avall només cal tenir en compte algunes recomanacions i estar disposat a divertir-se. A les estacions dels Pirineus de Catalunya trobaràs pistes pensades per començar a esquiar i escoles d’esquí amb professionals que t’acompanyaran en l’aprenentatge. L’Ainhoa Ibarra et dona alguns consells per afrontar el teu primer dia.

Curs d'esquí a Espot Esquí, FGC

Curs d’esquí a Espot Esquí, FGC

Consulta l’estat de la neu i el clima

Triar un bon dia per iniciar-te en l’esquí és fonamental. Cal informar-se sempre sobre l’estat de les estacions i la previsió meteorològica abans d’aventurar-se a anar a esquiar. Si no, t’arrisques a patir un mal temporal i emportar-te una experiència negativa del primer dia d’esquí.

“No s’han de prendre riscos innecessaris, especialment quan no coneixes l’esport, ja que una situació senzilla es pot complicar molt. Si hi ha mal temps, boira o la neu és dura, no és el millor dia per començar a esquiar. El més important és estar a l’entorn adequat al teu nivell”, afirma l’Ainhoa.

Grup de principiants a Vallter 2000, FGC

Grup de principiants a Vallter 2000, FGC

Tria l’equipació correcta

Portar uns bons esquís, botes de la teva talla i roba adaptada a l’entorn és essencial. Però també ho són el casc, les ulleres d’esquí i la crema solar. Pots optar per llogar el material les primeres vegades, tot i que també hi ha opcions de compra a bon preu per a principiants.

“Per començar no necessites un material molt potent, sinó un equip que t’ajudi a millorar i, sobretot, que sigui senzill d’utilitzar. Si et sents còmode i protegit, t’ho passaràs més bé”, assegura l’Ainhoa. Si tens dubtes de quin material et convé, a totes les estacions trobaràs lloguers de material amb professionals que t’assessoraran.

Lloguer de material a La Molina, FGC

Lloguer de material a La Molina, FGC

Comença a les zones per a principiants

El primer pas en arribar a l’estació és buscar una zona planera per acostumar-se al material: caminar amb les botes, provar els esquís… “T’has d’adaptar a l’entorn i al material que portes, que és nou i diferent, i és el que més pot costar al principi”.

També recomana iniciar-se a les zones pensades per a debutants —les pistes verdes—, i no per les de més nivell. Això t’ajudarà a practicar, guanyar confiança i millorar la tècnica. “A la neu, sempre és millor anar de mica en mica. Si el primer dia ja agafes un telecadira i te’n vas lluny, podries tenir una experiència desagradable. Gaudiràs molt més si tens la situació controlada”, afirma Ibarra.

Cinta de debutants d'Espot Esquí, FGC

Cinta de debutants d’Espot Esquí, FGC

Aprèn-ne amb un professor o un amic

Qualsevol procés d’aprenentatge es fa més fàcil amb un professional o una persona de confiança que t’aconselli. Optar per un monitor d’esquí farà que n’aprenguis més ràpid i coneguis les tècniques per mantenir l’equilibri, lliscar, frenar, aixecar-te si caus, fer servir els bastons…

“L’important a l’esquí és agafar confiança. Un professor o un amic que conegui l’esport et donarà consells que et faran més fàcil la progressió inicial. Una bona idea és fer una petita classe d’una o dues hores amb els amics o la família i un monitor. Provaràs l’esquí, n’aprendràs i també serà un moment molt divertit”, aconsella l’esquiadora.

Grup d'esquiadors a Masella

Grup d’esquiadors a Masella

Quina estació d’esquí et convé més?

A totes les estacions dels Pirineus de Catalunya trobaràs àrees adaptades a debutants, amb pistes fàcils, escoles d’esquí i altres activitats a la neu. A més a més, la majoria ofereixen un forfet de debutant, que sol ser més barat i dona accés a aquestes àrees per a principiants.

Estacions grans com La Molina o Baqueira Beret són una bona opció, perquè compten amb una gran varietat de pistes de diverses dificultats. Així, si esquies amb amics més experimentats, tu podràs iniciar-te a les pistes verdes i ells també gaudiran de descensos de més nivell. També trobaràs diverses escoles d’esquí i un gran ventall de cursos de diferents modalitats.

I si viatges en família i el que t’interessa és que els nens facin les seves primeres baixades per la neu, opteu per les estacions certificades com a equipaments familiars per l’Agència Catalana de Turisme. Són Espot, Port Ainé, Vallter 2000, La Molina, Vall de Núria, Boí Taüll i Masella. En totes trobareu pistes acotades, clubs infantils i escoles d’esquí perquè els petits treguin profit de la neu.

La imatge de portada és de Masella.

Et proposem

Esquí nòrdic per connectar amb la muntanya

Esquí nòrdic per connectar amb la muntanya

L’esquí nòrdic és l’evolució de les passejades amb raquetes de neu i consisteix a lliscar pels paisatges nevats sense l’ajuda de remuntadors mecànics.

És l’hora de posar-se les raquetes de neu

És l’hora de posar-se les raquetes de neu

Les raquetes de neu són una manera fàcil de poder recórrer les muntanyes gaudint del luxe que és el silenci de la natura.

Busseja sota el gel sense congelar-te

Busseja sota el gel sense congelar-te

Bussejadors a la neu? Sí, aquesta és la idea. Als Pirineus de Catalunya s’hi organitzen tallers per bussejar sota el gel. L’activitat es fa al llac de la Vall de Núria.

T’animes a construir un iglú?

T’animes a construir un iglú?

Per la nova temporada, t’has plantejat fer una activitat divertida a la neu en família o amb amics? Anima’t i descobreix el teu costat esquimal construint iglús als Pirineus de Catalunya.

Rumb als cims nevats en màquina trepitjaneu

Rumb als cims nevats en màquina trepitjaneu

A la majoria de coses se’ls pot donar un segon ús. Això mateix és el que han fet en algunes estacions d’esquí dels Pirineus de Catalunya amb la màquina trepitjaneu.

A la neu sense barreres: estacions accessibles

A la neu sense barreres: estacions accessibles

Les estacions de muntanya cada temporada incorporen novetats per millorar l’accessibilitat de les seves instal·lacions i aconseguir que qualsevol persona gaudeixi dels esports de neu sense barreres.