7 imprescindibles de l’ecoturisme a Catalunya

Conèixer, gaudir, observar, aprendre, conservar… són valors i activitats d’ecoturisme que pots posar en pràctica en els nombrosos i variats espais naturals de Catalunya. Som un territori amb molta riquesa natural, més del 30% de la superfície està protegida i a la costa tenim més del 10% de reserves protegides. A més, tots els paisatges i tots els ecosistemes són a tocar: dunes i penya-segats, alta muntanya i planes, aiguamolls, llacs, rius, boscos continentals i mediterranis i hàbitats marins.

Des dels Pirineus de Catalunya fins a la costa, la millor manera de submergir-te en aquestes àrees protegides i contribuir a la seva conservació, és fer-ho de la mà d’un guia de natura especialitzat. Els seus coneixements et faran veure i viure la natura amb nous ulls i aprendre els secrets de cada racó.

Descobreix el patrimoni natural i els seus valors de manera sostenible mentre contribueixes a la preservació de l’entorn i les comunitats locals. Aquí tens 7 experiències d’ecoturisme que no et pots perdre a Catalunya.

1. Ecocaiac

Gaudeix d’una ruta en caiac a través dels espais marins protegits per admirar la majestuositat del Mediterrani i els seus habitants marins. A la Costa Brava i Terres de l’Ebre trobaràs tours de caiac combinats amb observació d’aus o snorkel, la combinació perfecta d’activitat i natura.

2. Observació d’aus

L’observació d’aus és un dels imprescindibles per a l’ecoturista expert. Al Parc Natural del Delta de l’Ebre mar i terra s’uneixen creant un entorn perfecte per a les aus marines; aquesta combinació en fa un centre de referència per a ornitòlegs. També per als amants de la natura en general, que s’hi acosten a caminar o anar en bicicleta per gaudir del paisatge, així com de la bona gastronomia catalana.

A Catalunya hi trobes molts altres espais naturals ideals per observar ocells com els Aiguamolls de l’Empordà, les valls dels Pirineus, la serra de Boumort o la Muntanya d’Alinyà.

3. Bany de bosc

Si busques una experiència d’ecoturisme per escapar de la ciutat i el mòbil, el bany de bosc és just el que necessites per reconnectar amb la natura i el silenci. Viu aquesta experiència depurativa al Parc Natural dels Ports, al Paratge Natural de Poblet, als boscos madurs de Rupit i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

4. Observació de fauna

La diversitat de paisatges i entorns ha fet possible que Catalunya tingui una fauna molt rica. Cérvols, voltors, llúdrigues, linxs, ossos, dofins o coralls han fet d’aquest territori el seu hàbitat. A l’estiu t’espera la fauna dels Pirineus de Catalunya i les sortides de snorkel o submarinisme, per als més aventurers, mentre que la tardor és l’època ideal per anar a viure la brama del cérvol amb les excursions guiades que es fan als Pirineus i la reserva de Boumort.

5. Rutes senderistes temàtiques

Cada camí et descobreix una història a Catalunya. Fent una ruta a peu podràs seguir, per exemple, la petjada i la història de la Ruta del Cister, el Camí dels Bons Homes, o el Camí Oliba. L’oferta de recorreguts és àmplia i variada, segur que trobaràs la que millor s’adapta a tu per nivell de dificultat i recorregut.

A més de la història, fent senderisme també pots contemplar els colors i sentir els sabors del paisatge: els camins entre volcans a la Garrotxa, els camins amb gust de vi al Priorat i el Penedès, els camins entre llacs a la Pobla de Segur, la brisa marina del Camí de Ronda o fer rutes entre valls i dòlmens al Solsonès. Cada estació de l’any i cada sortida és una experiència única.

6. Cels estrellats

Les nits també ofereixen un escenari màgic per a l’ecoturisme i fer activitats a la natura. El territori català té diversos indrets distingits per la qualitat del cel nocturn que són ideals per observar les estrelles. Acosta’t a algun dels nombrosos centres astronòmics que es troben en entorns naturals privilegiats pel seu cel fosc, com ara la serra del Montsec, la Val d’Aran, les Muntanyes de Prades o l’Alt Empordà.

7. Geoparcs

El patrimoni geològic de Catalunya ofereix també paisatges i experiències sorprenents, com ara la costa rocosa del Cap de Creus, les muntanyes emblemàtiques de Montserrat i el Montsant, o els jaciments paleontològics de la Conca Dellà. Tot i això, hi ha dues zones naturals distingides per la UNESCO per la seva rellevància geològica: el Geoparc Orígens i el Geoparc de la Catalunya Central. En tots dos indrets trobaràs coves, cavernes, mines, congostos i parets de roca espectaculars per gaudir d’una sortida a la natura singular.