5 rutes de senderisme per fer als Pirineus de Catalunya

Els Pirineus de Catalunya tenen rutes de senderisme per a tots els nivells, amb durades que poden anar dels 90 minuts a les nou hores, i que transcorren per paisatges molt diferents. “Movent-te en una franja de territori relativament petita, tens una diversitat de paisatges absolutament espectacular”, afirma Josep Llusà, adjunt de l’àrea de territori de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). A més, explica, “una de les particularitats que destaquen senderistes d’arreu del món quan venen als Pirineus és que mantenen un esperit salvatge que en altres massissos de muntanya de l’Europa Occidental no es troba”. 

Aquí tens 5 recorreguts per fer tant a l’hivern com a la primavera, i explorar cares molt diverses dels Pirineus de Catalunya. T’animes a caminar entre muntanyes?

1. Aubèrt i Era Bordeta seguint el Camin Reiau

Durada: 2 h / Distància: 7,5 km / Tipus de ruta: lineal

La Val d’Aran és un paradís per als senderistes ple de boscos, valls i paratges de postal. Aquest agradable passeig te’n mostra una part. El camí comença al poble d’Aubèrt i acaba a Era Bordeta, un petit poble de la vall emmarcat per boscos i prats. És una caminada senzilla per pista de terra entre boscos de pins, avets i avellaners, que recorre part del Camin Reiau. Aprofitant que vas a la Val d’Aran, fes alguna de les etapes d’aquest gran itinerari circular que et descobreix els 33 pobles de l’única vall atlàntica dels Pirineus de Catalunya. Discorre pels senders que antigament eren les vies principals de comunicació entre els diversos nuclis habitats. L’itinerari té una distància total de 150 quilòmetres dividits en 10 etapes d’uns 15 quilòmetres, que pots fer al llarg de tot l’any com prefereixis. 

Itinerari de la Mollera d’Escalarre / Oriol Clavera

Itinerari de la Mollera d’Escalarre / Oriol Clavera

2. Itinerari de la Mollera d’Escalarre

Durada: 1 h 25 min / Distància: 1,8 km / Tipus de ruta: lineal

La segona opció que et proposem és una ruta senderista per fer amb nens. La Mollera d’Escalarre és un aiguamoll de muntanya d’origen glacial situat a la Guingueta d’Àneu, al Pallars Sobirà. L’itinerari per explorar aquest espai natural és molt planer i pràcticament tot transcorre per una pista fàcil i ampla. Hi viuen moltes aus migratòries durant una part de l’any, com el corb marí gros. Però l’habitant més emblemàtic és la llúdriga. Si sou pacients, potser en podreu veure. Malgrat que es pot observar durant tot l’any, les primeres hores del matí dels mesos d’abril i maig són el millor moment.  

3. Ruta de les colònies tèxtils 

Durada: 9h / Distància: 32 km / Tipus de ruta: lineal 

El passat industrial et marca el camí. Aquesta ruta recupera antics camins que connectaven les colònies tèxtils instal·lades a tocar del riu Llobregat. Comença a la colònia Cal Rosal, al Berguedà, i arriba fins al municipi de Balsareny. És un recorregut que travessa boscos, camps i una frondosa vegetació de ribera a tocar de riu. Descobreix les diverses colònies, com La Plana, L’Ametlla de Casserres o la colònia Bassacs, on milers de persones van viure i treballar fa més de cent anys. 

Panoràmica de Besalú / Oriol Clavera

Panoràmica de Besalú / Oriol Clavera

4. GR1: De Besalú a Ripoll

Durada: – / Distància: – / Tipus de ruta: lineal 

El GR1 o Sender Transversal és el sender de llarg recorregut que creua els Pirineus de Catalunya, des d’Empúries fins a terres aragoneses, pel vessant sud. El Josep Llusà, de la FEEC, en destaca que és un sender que no s’endinsa en cap massís i això permet recorre’l durant tot l’any. Es divideix en 25 etapes, però per a en Josep són especialment interessants per a senderistes amb poca experiència les quatre que enllacen Besalú amb Ripoll. Els itineraris s’obren pas entre boscos frondosos i per la vall de Bianya, i connecta la vila comtal de Besalú amb dos dels bressols de la Catalunya medieval, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll. 

5. GR11: Del Cap de Creus al Port de la Selva

Durada: 4h / Distància: 15,5 km / Tipus de ruta: lineal 

El GR11 o Sender del Pirineu és el sender de gran recorregut més muntanyenc de tots els que hi ha en territori català. Recorre els Pirineus de Catalunya pel seu vessant sud, des del Cantàbric fins que desemboca a la Mediterrània. I és precisament aquest tram a tocar del mar que el Josep Llusà recomana per fer a l’hivern o a la primavera. Parteix des del Cap de Creus per endinsar-te al Parc Natural del Cap de Creus fins a arribar al bonic poble mariner del Port de la Selva.

Fer senderisme és una de les activitats més atractives per entrar en contacte amb la natura. És un pla divertit, sa, i a més t’ajuda a mantenir-te en forma, però quan surtis d’excursió cal que prenguis certes precaucions. Des de la FEEC et donen alguns consells de seguretat bàsics perquè la teva sortida sigui més segura.

Pots trobar més rutes a la Guia de senderisme dels Pirineus de Catalunya. Clica aquí per consultar-la. 

Et proposem

La importància dels guies de natura

La importància dels guies de natura

Els guies de natura són una gran opció per fer sortides sense risc, ja que garanteixen la teva seguretat a l’aire lliure. Els seus coneixements fan les rutes més atractives i et permeten descobrir racons privilegiats.

6 pobles amb encant per descobrir els Pirineus de Catalunya

6 pobles amb encant per descobrir els Pirineus de Catalunya

Entre valls i muntanyes s’amaguen petites viles de postal que guarden cultura, tradició, arquitectura i molta història.

És l’hora de posar-se les raquetes de neu

És l’hora de posar-se les raquetes de neu

Les raquetes de neu són una manera fàcil de poder recórrer les muntanyes gaudint del luxe que és el silenci de la natura.

Seguint el rastre de la cuina pirinenca

Seguint el rastre de la cuina pirinenca

Aquí tens alguns dels racons dels Pirineus de Catalunya que el Josep Sucarrats, director de la revista ‘Cuina’, considera que qualsevol ‘foodie’ entusiasta ha de visitar.