El telemarc o com reviure els orígens de l’esquí

El nom de telemarc el va prendre de la regió noruega on l’esportista noruec Sondre Norheim va inventar-lo. El més impactant del telemarc és que s’esquia sense portar els talons lligats als esquís, no hi ha fixació al darrere. És per això que en les baixades els esquiadors dobleguen la cama interior i projecten l’exterior endavant de tal manera que aconsegueixen traçar les corbes amb precisió i elegància. Aquesta coreografia sobre la neu fa que molts experts considerin el telemarc com la modalitat més divertida de l’esquí, per la llibertat de moviments que permet.

Telemark a Boí Taüll

Telemarc a Boí Taüll

El telemarc està al dia

El material ha millorat molt en les darreres dècades i ja queden lluny les botes de pell i canya baixa, el pal de fusta de cirerer i els jerseis de llana. Ara l’equipament ha canviat i és pura tecnologia al mateix nivell que en l’esquí alpí o l’snowboard, i permet unes sensacions impensables fins no fa gaire.

Els esquís que s’utilitzen per practicar telemarc són més amples que els de l’esquí alpí i més lleugers que els de muntanya, mentre que els bastons són més llargs. Les botes són molt semblants a les de muntanya i tenen la sola semiflexible.

Bota per practicar telemark/FIS

Bota de telemarc/FIS

Tres modalitats

En competició, els participants prenen part en tres modalitats diferents: paral·lel, esprint i clàssic. A la prova d’esprint hi ha varietat d’elements a superar. Consta de dues mànegues, el traçat és de Gegant, amb un salt i al final un peralt on l’esquiador ha de fer un gir de 360º. Després del gir l’esquiador afronta els últims metres abans de l’arribada fent un esprint en la modalitat de skating d’esquí de fons.

D’altra banda, la prova de paral·lel és un duel entre dos esquiadors que baixen alhora en dos traçats paral·lels i han d’anar superant els mateixos obstacles que en la modalitat d’esprint. I, finalment, el clàssic, que es pot considerar la prova reina. El funcionament és com la d’esprint, però s’efectua en una sola mànega.

Estació d'Espot/FGC-Espot

Estació d’Espot/FGC-Espot

 

La imatge de portada és d’FGC-Espot

Posts relacionats

On són els límits? Descobreix el 'freeride'

On són els límits? Descobreix el 'freeride'

Viu la pujada d’adrenalina sobre una moto de neu a Catalunya

Viu la pujada d’adrenalina sobre una moto de neu a Catalunya

Planifica la teva esquiada amb les apps de les estacions

Planifica la teva esquiada amb les apps de les estacions

Explora els cims catalans fent esquí de muntanya

Explora els cims catalans fent esquí de muntanya

4 apps imprescindibles per anar a la neu

4 apps imprescindibles per anar a la neu