Consells per capbussar-se a les illes Medes

Wildsea Divers és una de les iniciatives que lluiten per un busseig responsable mitjançant diversos programes pilot en Àrees Marines Protegides (AMP). Un exemple són les illes Medes, una reserva natural de gran valor biològic i ecològic. Sota la direcció de Submon, una organització especialitzada en serveis ambientals en l’àmbit marí, el projecte promociona un ecoturisme costaner regit per algunes mesures bàsiques. Avaluar els centres de busseig, atorgar un distintiu de qualitat ambiental a les empreses que compleixin els requisits i formar els seus membres són les claus del projecte.

I què implica una activitat responsable? Submon recomana no aixecar sediments al nedar, no tocar els animals ni endur-se res del fons marí. Tampoc s’ha d’alimentar els peixos, i qualsevol resta d’escombraries que es detecti durant la immersió cal recollir-la. Pel que fa a la navegació, les embarcacions no han d’abocar aigües grises ni líquids de sentines al mar, ni tampoc fondejar sobre àrees fanerògames marines. Per descomptat, cal ser curós a l’hora de canviar oli o repostar per evitar embrutar el mar.

En la mateixa línia, al 2017 naixia Wildsea Europe, amb el suport del programa COSME de la Unió Europea. Aquest projecte agrupa diferents empreses locals, algunes catalanes, unides per l’amor i el respecte a la vida marina. Es tracta d’una eina per promocionar i donar visibilitat a la seva oferta d’activitats ecoturístiques, que aporten coneixement sobre el medi oceànic a la població i contribueixen a la preservació de l’ecosistema.

Illes Medes

Illes Medes