Seguint els passos de Picasso per Horta de Sant Joan

“Tot el que sé ho vaig aprendre a Horta”, deia el pintor Pablo Picasso. El geni del pinzell es referia així a Horta de Sant Joan, municipi de la Terra Alta. Et proposem una experiència per descobrir en primera persona alguns dels racons del poble que van ser inspiradors per a aquest artista universal.

El punt de partida: el Centre Picasso

Picasso va estar a Horta de Sant Joan durant dues etapes diferents. La primera va ser el 1898, quan només tenia 16 anys. Deu anys més tard hi va tornar per fer un gir en la seva obra i encetar el cubisme pictòric. L’estada del pintor es recorda al poble gràcies al Centre Picasso, un espai de divulgació que mostra els seus lligams amb aquesta terra. És el lloc ideal per començar la ruta picassiana que et proposem.

El Centre Picasso es troba a l’edifici de l’Antic Hospital, una construcció renaixentista del 1580 que l’Ajuntament de l’època va fer construir fora de les muralles per acollir als malalts més pobres. El localitzaràs fàcilment seguint les indicacions que hi ha pel poble. A l’interior hi trobaràs una exposició permanent que t’ajudarà a comprendre la influència d’Horta de Sant Joan en l’obra de Picasso. Composicions cubistes com: La bassa d’Horta (1909) i La fàbrica (1909), són creacions que va pintar durant la seva segona estada a les Terres de l’Ebre.

Carrer d'Horta de Sant Joan amb la indicació del Centre Picasso.

Aquests dos quadres es poden veure al Centre Picasso, que disposa de facsímils de gran qualitat de totes les pintures que l’autor va realitzar durant les seves estades al poble i d’altres que va pintar inspirant-se en la vila tarragonina.

Visita al Centre Picasso.

Quan acabis la visita al Centre Picasso aprofita per estirar les cames i fer una passejada pel poble. Pots acostar-te a la plaça de la Missa, on hi ha l’Ajuntament i on va tenir el seu estudi Picasso. Des d’allà, en direcció est, busca el carrer del Medi Ambient. Quan hi arribis deixa la ment en blanc i contempla des d’aquest racó la bellesa de la Muntanya de Santa Bàrbara i de les Serres de Pàndols-Cavalls. Santa Bàrbara és un dels primers llocs on hi va anar Pablo Picasso quan va arribar a Horta de Sant Joan el 1898. Es va perdre entre la seva natura per trobar-hi la inspiració. Al peu d’aquesta muntanya hi ha el convent de Sant Salvador, la següent parada en la ruta Picasso.

Muntanya de Santa Bàrbara i Convent de Sant Salvador.

El Convent de Sant Salvador i Picasso

Conduint uns dos quilòmetres des de l’Horta de Sant Joan per la carretera T-334, en direcció nord-est, arribaràs al convent. El seu nom oficial és el de Mare de Déu dels Àngels, però es coneix popularment com el Convent de Sant Salvador.

El convent va ser fundat al segle XIII per l’ordre dels templers i s’articula al voltant d’un claustre renaixentista. Amb el pas dels anys, es va anar ampliant amb noves edificacions que van construir les dues ordres, els hospitalaris i els franciscans, que també hi van passar. La petjada de Pablo Picasso també hi és present: al seu interior hi ha una exposició fotogràfica dedicada al pintor.

Des del convent també tindràs unes vistes immillorables de la Terra Alta. Quan hi siguis allà dalt, et resultarà més fàcil comprendre perquè Picasso triava aquest paratge de Catalunya per trobar-hi la inspiració.

Estàs a punt per descobrir el Picasso d’Horta de Sant Joan?

 

La imatge de portada ha estat cedida pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.