Observació d’estrelles en família

Què ens indica l’estrella polar? Com funciona el sistema solar? Si voleu saber tot el que envolta l’astronomia d’una forma divertida i didàctica, acosteu-vos als parcs astronòmics que hi ha a les Muntanyes de Prades i al Montsec, així com al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

En aquests tres territoris, tots tres Reserves Starlight de la Unesco, descobrireu el millor cel nocturn per observar les estrelles en família. Podeu anar també al mirador del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que disposa de senyalització per interpretar el cel nocturn. Preparats per a una pluja d’estrelles?

Dels Pirineus de Catalunya a les galàxies més llunyanes

A l’alta muntanya sembla que el cel i les estrelles són a tocar de la mà, veritat? Si voleu comprovar-ho, aneu fins a MónNatura Pirineus, a les Valls d’Àneu, situat a la vora del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Aquí gaudireu d’una sessió d’astronomia en un cel sense contaminació lumínica ni atmosfèrica, perfecte per gaudir de l’observació d’estrelles. Còmodament asseguts a la butaca, gaudireu primer d’una sessió a l’interior de l’observatori astronòmic. Després, quan ja sigui fosc, sortireu a l’exterior per gaudir directament de les estrelles en un dels millors cels de Catalunya. La sessió interior dura 45 minuts i l’exterior una hora. L’activitat està recomanada per a nens i nenes a partir dels 8 anys.

Planetari de MónNatura Pirineus

Planetari de MónNatura Pirineus

Al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a mig camí entre Pirineus-Noguera Pallaresa i les Valls d’Àneu, l’espectacle del cel estrellat el gaudireu des dels miradors astronòmics de l’estació d’esquí d’Espot i de l’ermita de Sant Quirc de Durro, a la Vall de Boí. El mirador d’Espot està situat a la cota 2000, en una àrea annexa a la cafeteria i està preparat per poder-hi instal·lar còmodament el telescopi. Al mirador de Durro les famílies s’inicien en l’observació d’estrelles i en la interpretació del cel nocturn gràcies al panell informatiu que incorpora aquest punt d’observació Starlight.

Preparats per anar a la Lluna de les Muntanyes de Prades?
El Parc Astronòmic de Muntanyes de Prades us proposa l’espectacle familiar Selene, un trepidant viatge a la Lluna. A la sala Sala Hypatia viureu una experiència única: un rescat a la Lluna, on veureu i sentireu uns espectaculars efectes de llum i so. Serà com si fóssiu allà mateix! Després, anireu al Mirador Astronòmic i us explicaran, amb un llenguatge entenedor per als més petits, com són les constel·lacions i la seva mitologia. També contemplareu el cel fosc i les estrelles de Prades a través dels telescopis de gran diàmetre del parc, estirats en unes gandules. Una visió del cel de 360º que us deixarà bocabadats.

Parc Astronòmic de Muntanyes de Prades

Parc Astronòmic de Muntanyes de Prades

Visites diürnes i nocturnes al Montsec

El Parc Astronòmic del Montsec, a les Terres de Lleida, us ofereix visites diürnes i nocturnes familiars perquè els nens i nenes descobreixin de forma didàctica el món de l’astronomia. La visita diürna inclou la projecció de l’espectacle Lucia. El secret dels estels fugaços, que explica als més petits de forma entenedora d’on provenen aquests estels i per què es produeixen les populars pluges d’estrelles. La projecció de la pel·lícula es fa a l’Ull del Montsec, el planetari multimèdia 3D digital del parc, que compta amb una cúpula mòbil de 12 de metres de diàmetre.

Parc Astronòmic del Montsec

Parc Astronòmic del Montsec

Els secrets del cel polar és el que descobrireu a la visita nocturna del mateix parc astronòmic. Primer veureu la pel·lícula-espectacle Polaris al planetari, on descobrireu alguns secrets del sistema solar i de l’estrella polar. Després, un monitor us explicarà què passa al cel durant la nit i obrirà la cúpula perquè observeu el cel directament i identifiqueu les estrelles.

Visita nocturna familiar al Parc Astronòmic del Montsec

Visita nocturna familiar al Parc Astronòmic del Montsec

Estrelles, natura i silenci al Parc Natural de l’Alt Pirineu
El mirador del Parc Natural de l’Alt Pirineu disposa de senyalització per interpretar el cel nocturn i indicacions d’on es troba l’estrella polar. També compta amb una plataforma de fusta per col·locar el telescopi. A més, teniu l’opció de passar una jornada astronòmica amb guies Starlight que us donaran les pautes per observar el cel. Durant l’estiu, al Parc Natural de l’Alt Pirineu s’organitzen esdeveniments curiosos com Les nits al despoblat, que consisteix a observar els estels mentre un narrador explica llegendes mitològiques relacionades amb les estrelles. L’indret on es realitza, el despoblat de Santa Creu de Llagunes, és a 1.628 metres d’alçada.

Parc Natural de l'Alt Pirineu

Parc Natural de l’Alt Pirineu

A punt per a la màgia dels estels?