Objectiu Pirineus-Barcelona 2030

Catalunya ho té tot per ser considerada una excel·lent seu d’esports de neu: paisatges espectaculars, neu de qualitat, tradició esportiva i instal·lacions professionals. Els esports d’hivern tenen més de 100 anys d’història al territori i formen part de la seva profunda cultura esportiva, especialment a les localitats de muntanya.

Aquesta entrega per l’esport es materialitza en el projecte que presentarà Catalunya per acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern del 2030 (Candidatura Pirineus-Barcelona). Els Pirineus catalans han celebrat durant dècades competicions internacionals com copes del món de snowboard, d’esquí alpí i d’esquí de muntanya, incloses les modalitats adaptades. El territori i la seva gent tenen la capacitat d’acollir esdeveniments multitudinaris i ja estan enllestint els preparatius per assolir aquest nou repte.

Campionat de Catalunya a Espot Esquí

Campionat de Catalunya a Espot Esquí

Afició per l’esport

Els cims pirinencs comprenen 10 estacions d’esquí alpí i 6 de nòrdic que permeten gaudir dels esports d’hivern tant a nivell professional com d’oci. En concret, s’hi practiquen modalitats esportives de neu com l’esquí alpí, l’esquí de fons, el freestyle, el surf de neu, el biatló, el telemark o els salts d’esquí, a més a més de múixing i canicròs. Però a la resta del territori també es desenvolupen esports de gel com l’hoquei, el patinatge artístic i de velocitat, el cúrling, l’skeleton, el luge i el bobsleigh.

Un total de 80 clubs diferents d’arreu de Catalunya i més de 10.000 federats conformen la Federació Catalana d’Esports d’Hivern per posar en comú aquesta passió. Des d’allà es promociona, s’organitza, es gestiona i es coordina la pràctica de tots els esports d’hivern dins de l’àmbit del territori.

Snowboard a Port Ainé

Snowboarder a Port Ainé

Una aposta professional

Aquesta tradició esportiva a la neu s’ha consolidat durant els últims anys. En són exemple les iniciatives de promoció escolar que s’han dut a terme per acostar els esports d’hivern als més petits o les diverses escoles d’esquí que es poden trobar pràcticament en totes les estacions de Catalunya. D’aquesta manera es facilita l’accés i el contacte dels nens amb la neu, una prioritat al territori, per tal de convidar-los a fer les primeres passes per convertir-se en els atletes del futur.

Per professionalitzar l’esport de neu a Catalunya, organitzacions com la FCEH aposten per programes de tecnificació i d’alt rendiment que constitueixen la base de l’esport d’elit al territori. L’objectiu és ajudar els joves atletes a desenvolupar la seva carrera esportiva i preparar esquiadors per poder participar en competicions internacionals d’alt nivell.

Gran Premi Espot Esquí

Gran Premi Espot Esquí

Atletes professionals com Queralt Castellet (surf de neu), Joaquim Salarich (esquí alpí), Ander Mirambell (skeleton) o Laura Orgué (esquí de fons) han portat el nom de Catalunya a les últimes celebracions dels Jocs Olímpics d’Hivern, com la del 2018 a Pyeongchang (Corea del Sud) o la del 2014 a Sotxi (Rússia).

Posts relacionats

Travessa els Pirineus de Catalunya saltant d'un 'snowpark' a un altre

Travessa els Pirineus de Catalunya saltant d'un 'snowpark' a un altre

A la neu sense barreres: estacions accessibles

A la neu sense barreres: estacions accessibles

Esquia sota la llum de la lluna a Masella

Esquia sota la llum de la lluna a Masella

Tres rutes blanques amb raquetes pels Pirineus de Catalunya

Tres rutes blanques amb raquetes pels Pirineus de Catalunya

Neu