La bellesa de l’interior
L’interior és el tresor més ben guardat de Catalunya que et descobrirem en aquesta ruta. Recorreràs Vic de la mà de l’abat Oliba i de Jacint Verdaguer, provaràs la cuina volcànica de la Garrotxa, dormiràs en una cabana i passejaràs per un dels boscos més bonics de tot el territori català.
Dia 1: Vic, una ciutat mil·lenària
Com que diuen que el que és bo, es fa esperar, abans d’arribar a Vic què et sembla si recorres la comarca d’Osona? Ho pots fer a peu seguint un tram del camí de l’abat Oliba, un personatge que va influir notablement en la gestació de la cultura catalana i que va impulsar l’art romànic a Catalunya. El tram escollit és el que uneix Folgueroles amb Vic. Partiràs del poble d’un dels escriptors més rellevants de Catalunya, Jacint Verdaguer, en una caminada que t’il·lustrarà la transició del món rural (les masies, els antics molins i els cultius) al món urbà de Vic. Aquesta és una ciutat mil·lenària, hi ha documents del segle IV aC que ja parlaven de Vic. En aquell moment tenia un altre nom, Ausa, i era el centre de la tribu ibèrica dels ausetans.
En un recorregut pels carrers de Vic notaràs com la ciutat transpira història per tots els racons: al temple romà, a la catedral de Sant Pere, a la plaça del Mercat… Si el senderisme no fa per tu, també hi ha la possibilitat de recórrer el centre històric de Vic en un segway. Com que el matí ha estat intens, a la tarda recupera’t emplenant l’estómac. Vic és molt popular per la qualitat del seus embotits: fuets, secallones… Així que no et perdis l’oportunitat de tastar el producte local.
Dia 2: Passa la nit en una cabana penjada d’un arbre a Sant Hilari de SacalmTu ets més de paisatges o de cultura? Si ets de paisatges, et va com l’anell al dit l’opció de solcar el cel d’Osona a bord d’un globus. Si ets més de cultura, agafa un mapa i fes un relaxat passeig des del Parador de Turisme Vic-Sau fins al monestir de Sant Pere de Casserres. Va ser construït el 1005 per la vescomtessa Ermetruit i ocupa un emplaçament privilegiat en un lloc elevat a la vora del riu Ter. Després pots apropar-te a un herbolari a Vilanova de Sau i aprendre les tècniques medicinals més ancestrals.
Si alguna vegada has somiat tenir una cabana en un arbre, a Sant Hilari Sacalm el somni se’t farà realitat. Allà podràs passar la nit en una cabana enfilada entre les branques dels arbres i equipada amb totes les comoditats. L’única cosa que et recordarà que no ets en un hotel és que no hi ha aigua corrent i el lleu balanceig de l’arbre amb el vent.
Dia 3: Al Balneari Font Vella, l’estrès no està permèsHem arribat al tercer dia i ja has caminat, has anat en globus, has dormit en un arbre. Què et sembla si et relaxes en un balneari? Al Balneari Font Vella de Sant Hilari de Sacalm disposes d’un catàleg amplíssim de tractaments de wellness. N’hi ha de tradicionals i també d’exòtics. Tenen, per exemple, un massatge amb cargols de mar, que contenen ions de calci per aportar-te una agradable una sensació de benestar.
La tarda la pots dedicar a visitar un taller d’artesania tèxtil en plena Vall d’en Bas. Allà et donarà la benvinguda la Trini, una artesana del tapís que l’any 1992 va decidir crear un taller tèxtil. Fa uns anys va decidir donar-hi un nou gir i apostar per reconvertir el taller, ubicat en una encantadora cabana, que a més de ser l’espai de feina, també és un petit museu tèxtil. Hi exposa tots els telers i eines que ha anat fent servir durant els darrers anys, i d’altres que ha recopilat d’arreu del món.
Dia 4: La Fageda d’en Jordà, un bosc de poesia
El poeta català Joan Maragall el va descriure en un poema com un lloc verd i profund com cap altre trobaràs al món. Parlava de la Fageda d’en Jordà i t’assegurem que no exagerava. És un espectacular bosc de faigs que creix sobre la colada de lava que va expulsar el volcà Croscat. La Fageda és un paisatge natural en majúscules per assaborir-lo passejant o en una divertida excursió amb carro de cavalls. Després, serà el torn per amarar-se una mica més de la gastronomia de la zona, amb una ruta guiada per conèixer de prop el cultiu dels fesols a Santa Pau.
Per acabar, et suggerim que tastis un dels millors iogurts que s’elaboren a Catalunya, els de La Fageda. Aquesta és una granja molt particular, perquè a banda d’elaborar-hi uns productes lactis excel·lents, hi treballen persones amb alguna discapacitat psíquica o mental. Artesania i integració es donen cita a La Fageda. Què més es pot demanar?
Dia 5: Pícnic entre vinyes a Siurana d’EmpordàEl cinquè dia arrencarà enèrgic amb una ruta per la via brava de Banyoles. Aquesta és l’única de les vies braves de Catalunya que discorre per aigües dolces, a l’estany de Banyoles. Després d’aquesta capbussada, recupera l’alè fent un exquisit pícnic entre vinyes a Siurana d’Empordà. Primer et proposen una visita guiada per la finca, amb tast de vins inclòs, i després, a menjar! Ja veuràs com el gaspatxo, la truita de patates i l’embotit proven millor en un entorn així. La tarda seguirà relaxada amb un taller per elaborar ratafia a Serinyà. Sabies que aquest licor s’elabora amb nous verdes? Per acabar, faràs una ruta amb aroma medieval. A lloms d’un cavall, trotant subtilment, contemplaràs l’entorn natural de Besalú. Només et faltaran la cota de malla i l’armadura per semblar un cavaller de l’edat mitjana com els que van viure segles enrere per aquestes terres.
Dia 6: La Garrotxa per a ‘runners’
Que sortir a córrer està de moda no és cap novetat, però coneixes algú que faci running per volcans? Si ets aficionat a l’esport, a la Garrotxa tens un trail running per la zona volcànica. Si per contra, això de córrer no va amb tu, et proposem una opció més calmada. Es tracta d’un passeig per un bosc monumental, les Rouredes d’Olot. El formen roures comuns que poden arribar als 40 metres d’altura i amb molts anys d’antiguitat. És un autèntic tresor geobotànic.
Per sopar, tens taula reservada en un “restaurant” amb 100.000 anys. Al cràter del volcà Montsacopa s’organitzen sopars amb menús d’inspiració volcànica. L’entorn és atípic. Abans de sopar, hauràs fet una visita teatralitzada per conèixer la història d’aquest volcà. La seva ubicació l’ha convertit en un mirador espectacular de la ciutat d’Olot i d’alguns dels cims dels Pirineus de Catalunya.

Volcà Croscat al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Agència Catalana de Turisme / José Luis Rodríguez
El riu Ter s’obre pas entre les valls de les muntanyes i dóna lloc a un dels paisatges més bells de la comarca del Ripollès, la vall de Camprodon. Et proposem una ruta en bicicleta recorrent senders d’aquesta vall, que guarda una gran varietat de fauna i flora. Per superar la fatiga de la ruta en bicicleta el millor remei el tens a l’spa de l’Hotel Grèvol. Disposen d’un tractament sensorial que et banyarà la pell i la ment amb l’essència de la Costa Brava. Començarà amb una atmosfera aromàtica d’olis i un massatge inspirat en un poema de l’escriptor català Jacint Verdaguer. Si llegint això ja t’estàs començant a relaxar, imagina’t com ha de ser en realitat. Abans d’acomiadar-nos de Camprodon, no et descuidis d’apropar-te a comprar les típiques galetes Birba. Són delicioses!
Després, t’espera Sant Joan de les Abadesses, un poble amb una història indivisible de la del seu monestir. Aquest va ser el primer monestir femení de Catalunya, el va fundar el 887 Guifré el Pilós. El monestir de Sant Joan de les Abadesses es pot considerar una de les mostres més destacables del romànic català.

Conjunt escultòric de l’església del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Agència Catalana de Turisme / Imagen M.A.S.
Si vols reprendre el recorregut pel romànic que has començat a Sant Joan de les Abadesses, acosta’t al monestir de Santa Maria de Ripoll. Va aconseguir un enorme poder polític, social i cultural, fins al punt d’esdevenir una autèntica escola de cal·lígrafs i miniaturistes i un notable centre d’ensenyament de les set arts liberals, les que formaven el trívium (gramàtica, lògica i retòrica) i el quadrívium (aritmètica, geometria, música i astronomia). Per seguir aprofundint en la història de Catalunya, no t’has de perdre un ascens en tren cremallera a Núria. Si el trajecte per si mateix ja és atractiu, imagina’t si el fas en un vagó de luxe amb butaques mòbils per contemplar millor el paisatge.
Si per avui ja en tens prou, d’història, què et sembla pujar al refugi del coll de Merolla per connectar amb la natura? A 1.090 metres d’altura tindràs l’oportunitat de presenciar un espectacle únic, la brama del cérvol vermell. Amb l’arribada de la tardor inicien el cicle reproductiu i els mascles alfa emeten forts bramuls per imposar el seu lideratge sobre els harems i defensar el seu territori, encara que de vegades no n’hi ha prou amb bramar i solen arribar als xocs físics. És una ocasió que no pots deixar escapar perquè el cicle dura només unes setmanes.
A més de la història i la fauna, possiblement també voldràs continuar tastant la gastronomia catalana. Una peça bàsica són els bolets, amb els quals s’elaboren plats suculents i acompanyaments per a molts d’altres. Sortir a buscar-ne és tot un ritual a Catalunya. Animeu-vos, perquè la recerca té recompensa!
Dia 9: Perafita, Prats de Lluçanès i Vidrà per a ‘foodies’El final de la ruta s’acosta i Perafita t’espera amb els braços oberts. En aquest poble tenen el privilegi de poder esmorzar cada dia la seva esplèndida coca. Avui tu també seràs afortunat. Per esmorzar, tens coca de Perafita acabada de fer. Si, a més de la coca, vols descobrir com es prepara el pa a Osona, la ruta del pa t’interessa. Coneixeràs el cicle del pa del principi al final visitant un camp de blat, un molí fariner i un forn. Aquest dia gastronòmic culminarà amb una ruta per saber tots els secrets de l’elaboració dels embotits al Mas de Collfred, a Vidrà.
Dia 10: Si visites Rupit i Pruit, l’èxit a Instagram està assegurat
Després del dia d’ahir, val més que facis una mica d’exercici, si no vols anar-te’n a casa amb algun quilo de més, no trobes? Tu tries: bicicleta o geocaching. Si esculls la bicicleta, tens la intensa ruta, de més de 48 quilòmetres, des de l’estació d’esquí de Vallter 2000 fins a Ripoll. Si et decantes pel geocaching, que és una prova d’orientació a l’aire lliure, el teu objectiu serà trobar el llibre del bandoler Serrallonga. Les pistes per localitzar-lo estan escampades pel bosc. Aconseguiràs reunir-les totes i trobar el llibre?
Amb llibre o sense, la següent parada és a Manlleu, per passar una estona distesa visitant el Museu del Ter. Els guies seran dos fantasmes, el Quim i l’Assumpta, que viuen al museu. No hi ha secret que ells no sàpiguen sobre el procés de transformació del cotó en fil. De Manlleu et pots encaminar cap a Rupit i Pruit, un d’aquests pobles que asseguren molts likes a les xarxes socials. De fet, dir que és un poble de postal és una manera de descriure’l. Rupit manté intacta la seva essència medieval, que percebràs en els seus carrers empedrats, les cases del segle XVI i XVII o el pont penjant de fusta.
Més informació:
La imatge de portada és una panoràmica de Rupit i Pruit. Rupit Viu!