Experimenta la tardor en família a Catalunya

Gaudiu dels colors dels boscos a la tardor, sentiu el bram d’un cérvol i recorreu les galeries d’una mina a bord d’un tren. La tardor a Catalunya és per sortir i descobrir en família. Per gaudir-ne a l’aire lliure, ja sigui contemplant la mar des d’un far o caçant bolets pintats en un bosc.

Descoberta d’animals pirinencs

Heu sentit com bramen els cérvols? A les Valls d’Àneu, concretament al Parc Natural de l’Alt Pirineu, viureu aquesta experiència única. Al capvespre sortireu en cotxe cap al poble de Gavàs. D’aquí iniciareu una ruta a peu per descobrir l’hàbitat del cérvol, acompanyats d’un guia de natura. El recorregut acaba en un punt d’escolta ubicat al parc. En aquest punt d’escolta sentireu els brams dels mascles en època de zel. La sortida l’organitza MónNatura Pirineus.

Brama del Cérvol
Brama del Cérvol

Animals de granja i altres activitats per Sant Andreu

Passeu una jornada rodejats d’animalons de granja a la Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí-l’Estartit, a finals de novembre. Veureu coses curioses com una demostració de com es ferra un cavall. També aprendreu com es treballa al camp. Als nens i nenes els encantarà veure el concurs de gossos d’atura, una de les activitats estrella. La fira compta també amb activitats familiars com tallers infantils per construir menjadors d’ocells, jocs de taula, contacontes i passejades en poni i carruatges de cavalls. A més, la Colla de Diables de Torroella de Montgrí protagonitza una animada cercavila.

Trens miners històrics

A Berga, sereu passatgers a bord d’un tren molt especial, el de les Mines de Cercs. Asseguts i equipats amb cascos recorrereu l’interior de la mina de Sant Romà. Aquesta mina pertany a la colònia de Sant Corneli, on s’allotjaven els miners que treballaven a les mines de carbó de Cercs el 1911. A més de visitar aquesta colònia i el Museu de les Mines, l’aventura continuarà a les explotacions a cel obert del jaciment paleontològic de Fumanya. Els nens i nenes quedaran impressionats quan sàpiguen que caminen per terres de titanousaures. Allà descobrireu restes de fòssils i més de tres mil petjades de dinosaures de fa 65 milions d’anys.

Museu de les Mines de Cercs
Museu de les Mines de Cercs

Diversió als arbres

Si teniu ganes de passar una jornada a l’aire lliure, el Parc lúdic Diver de Coma-ruga, al Vendrell, és una proposta per cremar energies i exercitar-se de forma divertida. Aquest recinte compta amb 4 circuits d’aventures als arbres. L’infantil, per a nens i nenes de 3 a 7 anys, incorpora 18 jocs amb ponts, gronxadors i túnels a un metre de terra, on els més petits posaran a prova el seu equilibri. Els altres tres circuits, per a nens i nenes a partir dels 8 anys, tenen diferents nivells de dificultat i incorporen tirolines de 25 a 50 metres. Tots els recorreguts es fan amb talabard (armilla amb corretges) i mosquetons. També rebreu formació prèvia abans de començar l’aventura.

Bosc Pintat de Poblet
Bosc Pintat de Poblet

Un altre tipus de diversió als arbres us espera a les Muntanyes de Prades. Al bosc de Castellfollit hi ha un itinerari micològic senyalitzat, anomenat el Bosc pintat de Poblet. Però no són bolets reals els que haureu de buscar, sinó uns d’especials pintats als arbres. Veure els bolets correctament no serà tan fàcil com penseu. S’ha de trobar la perspectiva adequada per contemplar-los sencers. Manteniu l’atenció per no perdre-us cap dels dibuixos de l’artista Genís Colell. Enllestireu l’itinerari en poc més d’una hora.

Visites educatives especials per a famílies

Als Ports, endinseu-vos en el passat de la vila medieval de Tortosa, amb més de 2.000 anys d’història. Us proposem fer-ho a través d’un esdeveniment molt especial: el Setge de Tortosa. Són unes jornades que combinen la recreació històrica amb la descoberta del patrimoni de la ciutat.

Veureu com van ser les batalles contra les tropes borbòniques durant la Guerra de Successió Espanyola. Sereu testimonis de la recreació de combats i desfilades amb soldats vestits amb uniformes del 1708. L’escenari central d’aquesta celebració són les fortificacions de les Avançades de Sant Joan. La celebració inclou també visites guiades al castell de Tenasses i la fortificació de St. Joan. Per als nens i nenes serà tota una aventura.

Setge de Tortosa
Setge de Tortosa

Molt instructiva és també la visita al Far de Calella. En aquest equipament tan mariner de la vila aprendreu com funciona. Un guia us acompanyarà durant el recorregut pel Centre d’Interpretació del Far i us explicarà de forma entenedora tots els secrets d’aquests edificis peculiars, com es comunica amb els vaixells i què passa quan fa mala mar. Al centre també hi ha audiovisuals i jocs interactius perquè els nens i nens aprenguin jugant. Aprofiteu per pujar les escales i arribar a dalt de tot del far per veure com és per dins. Gaudiu des del mirador de les vistes del mar i de les muntanyes del Parc Natural del Montnegre i Corredor.