Els imprescindibles gastronòmics del Montsià: l’arròs i els musclos

Just a on el riu Ebre posa el punt final del seu recorregut, a la comarca del Montsià, el Parc Natural del Delta de l’Ebre desplega tota l’esplendor. Considerat Reserva de la Biosfera per la UNESCO, els 320 km2 de superfície en fan l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya. Si t’agrada observar aus, pots delectar-te amb les més de 370 espècies que hi viuen.

L’arròs és el rei

A més d’ornitològic, el Montsià també és territori gastronòmic. Que la cuina és el paisatge posat a la cassola, com deia l’escriptor Josep Pla, és gairebé un axioma i en aquesta comarca del sud de Catalunya, es fa evident. El relleu del Montsià es caracteritza pel domini de les planes, la influència omnipresent de l’Ebre i la proximitat al mar. Aigua i terrenys inundables. Una conjunció que ha resultat propicia per a la proliferació del conreu de l’arròs com a activitat econòmica principal i com a base dels plats més típics de la zona. Té lògica, no?

Arrossars segats al Delta de l'Ebre / Mariano Cebolla

Arrossars segats al Delta de l’Ebre / Mariano Cebolla

N’hi ha moltes de receptes arrosseres: l’arròs a banda, l’arròs negre, l’arròs amb galeres i bròquil o l’arrossejat, fet amb crancs i peix de roca, perquè aquí el peix és un altre dels ingredients fonamentals de la cuina de les Terres de l’Ebre.

Aprèn a cuinar l’arròs del Delta

A l’Hotel l’Algadir del Delta t’ofereixen una master class sobre la cuina de l’arròs. T’hi apuntes? Primer, et porten a visitar el lloc a on comença tot, als camps d’arròs i a un molí, que descobriràs acompanyat per un pagès de la zona. Conegut el producte, és l’hora de posar-se el davantal i cuinar-lo. De la mà del xef de l’hotel, Joan Capilla, aprendràs com preparar diferents receptes utilitzant totes les varietats de la DOP arròs del Delta de l’Ebre. Mentre les elabores, aniràs maridant cada plat amb vins de la DO Terra Alta i d’altres zones de Catalunya. A mesura que avança el taller sentiràs com se’t va fent la boca aigua, per això et proposen un remei al final: tastar tots els arrossos. Les teves paelles del cap de setmana ja no tornaran a ser el mateix!

Taller per aprendre a cuinar l'arròs / Hotel l'Algadir del Delta

Taller per aprendre a cuinar l’arròs / Hotel l’Algadir del Delta

Degustació de musclos a una musclera

Ara que ja has cuinat i tastat un dels productes estrella del Montsià, és el torn del segon: els musclos. En plena badia dels Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita, podràs fer una visita guiada a una de les muscleres Musclarium. És una estructura rectangular feta de fusta i formigó instal·lada al mar, a on s’hi crien els musclos.

Zona de degustació de musclos / Musclarium

Zona de degustació de musclos / Musclarium

En aquesta ocasió també servirà d’espai gastronòmic, ja que degustaràs uns musclos maridats amb cava i vi de la DO Terra Alta allà mateix. L’aroma dels musclos, el mar en calma, la brisa marina i l’estampa de Sant Carles de la Ràpita amb el cel blau de fons, faran que et replantegis abandonar la badia.