El tresor daurat de Flix: l’oli de Mas Pitoia

El consum de productes ecològics és una tendència que guanya adeptes dia a dia. Les cooperatives de consum, les botigues d’alimentació ecològica o la irrupció dels horts al bell mig de les ciutats són elements cada dia més habituals a Catalunya. Menjar sa és fonamental per tenir una bona salut i un dels pilars d’una dieta equilibrada és l’oli d’oliva. A Flix, municipi de la Ribera d’Ebre, s’elabora des de 2008 l’Oli Ecològic Mas de Pitoia, un autèntic tresor líquid.

És un oli verge extra d’una gran qualitat que es produeix seguint els mètodes més tradicionals. La trituració de les olives, que són de la varietat autòctona de la zona empeltre, es fa amb pedres de granit. La primera premsada és en fred i la separació de l’oli i l’aigua vegetal es realitza de forma natural amb piles de decantació. És un procés ancestral i totalment ecològic que dóna com a resultat un producte excel·lent. Una llesca de pa amb tomàquet i un rajolí d’Oli de Mas Pitoia és un plat que tot sibarita ha de tastar.

Ampolles d'oli de Mas Pitoia. Reserva Natural de Sebes / Pere Josep

Ampolles d’oli de Mas de Pitoia. Reserva Natural de Sebes / Pere Josep

Un oli creat en una reserva natural

I si l’oli és espectacular, el paratge on s’elabora no ho és menys. Les olives que s’utilitzen s’obtenen de dues finques, la de Mas Pitoia i la finca Vilar de Riu Baix, situades a l’entorn de la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix. La reserva és un espai fluvial protegit amb una superfície de 204 hectàrees a la vora del riu Ebre. Aquesta zona d’aiguamolls té un dels canyissars més extensos de tot Catalunya i un bosc de ribera frondós.

Vista panoràmica de la Reserva Natural de Sebes. Reserva Natural de Sebes

Vista panoràmica de la Reserva Natural de Sebes. Reserva Natural de Sebes

Tot i que existeixen diversos itineraris per visitar Sebes, et recomanem que segueixis el camí que voreja tota la zona d’aiguamolls. Al llarg del recorregut hi ha diferents infraestructures i punts enlairats des d’on podràs observar la rica fauna de la reserva. A més, tots els espais estan perfectament adaptats per a persones amb mobilitat reduïda o amb alguna discapacitat visual, ja que els textos dels panells informatius contenen la informació en braille.

A la reserva hi viuen animals protegits com el martinet de Nit, la tortuga mediterrània, l’esplugabous o la llúdriga, que havia estat desapareguda d’aquesta zona durant més de 20 anys. Quan tastis l’Oli Mas de Pitoia sentiràs a la boca una explosió de matisos que només són possibles d’aconseguir amb unes olives sorgides d’un paratge com aquest.

Cavalls de la Reserva Natural de Sebes. Reserva Natural de Sebes

Cavalls de la Reserva Natural de Sebes. Reserva Natural de Sebes

Descobreix el meandre de Flix fent un passeig

El riu Ebre fa un meandre en aquest punt. Aquesta gran corba envolta Flix, aportant-li un tret distintiu de la resta de viles que hi ha a la riba del riu. El meandre es pot recórrer sortint des del poble per una sendera en una passejada molt agradable entre omedes, romers i crespinells. Això sí, si hi aneu a la primavera i l’estiu has de prendre precaucions contra les picades de la mosca negra. La solució més efectiva és que compris en alguna botiga o supermercat del poble un pot de crema hidratant de la marca Natural Honey, que porta un component que repel·leix l’insecte.

Et ve de gust tastar el tresor de Flix?

 

La imatge de portada és dels itineraris marcats de la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix. Reserva Natural de Sebes / Pere Josep