A la pesca de la gamba de Palamós

La imatge del port de Palamós a trenc d’alba es mereix una postal. Just en aquest moment t’espera en un dels molls l’Andreu Llambrich. L’Andreu és un d’aquells pescadors que gaudeix transmetent la vida del mar. Capitaneja el ‘Miguel Cardenal’ des de fa més de 30 anys però surt cada matí de port com si fos el primer dia. Avui pots embarcar-te amb ell i la seva tripulació per anar a pescar la apreciadíssima gamba de Palamós. T’hi apuntes?

L’hora de la trobada és dos quarts de 7 del matí. Mitja hora més tard, viuràs amb emoció la sortida de Palamós de totes les embarcacions de pesca, totalment alineades, amb rumb mar endins. L’Andreu t’explicarà amb passió les diverses arts de pesca, i especialment la de l’arrossegament, que fa servir per capturar la gamba. L’aventura marinera potser no té la grandiloqüència de les del capità Ahab perseguint Moby Dick, però la supera de llarg en sabor. Ara entendràs perquè.

Jornada de pescaturisme / Quim Esteve - Museu de la Pesca

Jornada de pescaturisme / Quim Esteve – Museu de la Pesca

Preparar un dinar mariner a bord

Entre 9 i 10 del matí, després de llençar la xarxa, et tocarà col·laborar a preparar el dinar (sí, el dinar), que fareu amb peix del dia anterior: un suquet, uns fideus a la manera pescadora… Qui vol empaitar balenes quan té una delícia així entre mans?

I després de l’àpat mariner compartit amb la tripulació, llevareu la xarxa amb el botí del dia. Coneixeràs de primera mà una feina dura però moderna, adaptada als canvis tecnològics i et sorprendràs de quanta ciència hi ha al darrere. Avui la pesca de la gamba es fa millor i de forma més responsable que mai i se n’extreu un producte de qualitat i sostenible.

Et pots embarcar a una vintena de vaixells a Palamós, Vilanova, Cambrils o Roses.

Tria de la gamba de Palamós / Museu de la Pesca

Tria de la gamba de Palamós / Museu de la Pesca

Per tancar la immersió marinera: una visita al Museu de la Pesca

Amarrada l’embarcació i descarregada la pesca del dia, pots acabar la teva immersió en la cultura marinera de la Costa Brava amb una visita al Museu de la Pesca de Palamós.

Museu de la Pesca a Palamó / Servicios Editoriales Georama

Museu de la Pesca a Palamó / Servicios Editoriales Georama

Està ubicat al port mateix. A dins t’espera un repàs del passat, el present i el futur de la pesca a través de l’exposició permanent i d’un conjunt d’activitats vinculades al món mariner. Si després de la jornada amb l’Andreu encara et queda algun dubte sobre l’ofici de la pesca, aquí el podràs resoldre.

Vens a posar a prova el teu esperit mariner?

 

La imatge destacada ha estat cedida pel Museu de la Pesca (Palamós) / Autor: Marc Latorre