A la cerca de l’ós bru al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Als boscos dels Pirineus viu l’ós bru. Gairebé la meitat de la població, una quinzena, viuen al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Més d’un 75% de la seva alimentació és matèria vegetal, i la resta, carronya o invertebrats. Van ser molt perseguits la primera meitat del segle xx i van desaparèixer entre els anys 70 i els 90. A través d’un programa de la Unió Europea van ser reintroduïts al Pirineu francès. Ara pots intentar observar-los o com a mínim veure on viuen al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Es pot conèixer un animal pel rastre que deixa al seu pas: petjades, excrements, restes de menjar… L’ós bru dels Pirineus és una de les espècies menys observades, perquè n’hi ha pocs, pel seu caràcter esquiu i perquè viu en hàbitats molt difícils. Les zones abruptes on viu són el seu millor amagatall durant el dia. Només és possible veure’ls a primera i darrera hora del dia i amb molta sort.

Empreses com Piros Explorer o Obaga Activitats organitzen sortides per veure com viu l’ós bru al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Han seleccionat espais on s’han vist óssos en zones segures. Seguiràs el rastre i sabràs com viu l’ós bru a través de les seves petjades. Són visites d’unes quatre hores.

Si vols saber-ne més coses, organitzen també sortides de 2 a 8 dies. Equipats amb telescopis, et guiaran en l’observació dels óssos, tot i que no és fàcil veure’ls. Dormiràs en tendes de campanya. També hi ha la possibilitat de fer un tour en 4×4 per seguir el rastre d’aquest mamífer emblemàtic dels Pirineus.

Sortida per veure com viu l'ós bru al Parc Natural de l'Alt Pirineu/Piros Explorer

Sortida per veure com viu l’ós bru al Parc Natural de l’Alt Pirineu/Piros Explorer

Convivència respectuosa

Per fer compatible la seva conservació amb les activitats humanes, des de la Generalitat s’executa el projecte Life+Piroslife, el qual preveu diverses accions de prevenció de danys a ramats i ruscos d’abelles. També preveu una millora genètica amb la introducció d’un nou mascle, i una campanya d’educació ambiental i informativa sobre aquesta espècie.

Ecoturisme de l’ós bru

Si amb la visita al Parc Natural de l’Alt Pirineu no en tens prou, hi ha tota una oferta d’ecoturisme vinculada a l’ós bru. Per exemple, acosta’t fins a Isil, a les Valls d’Àneu. Allà compten amb la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus. Gestionada conjuntament entre la Fundación Oso Pardo i EMD d’Isil i Alòs, és un centre de visitants associat al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Té com a objectiu la informació i la divulgació sobre l’ós bru del Pirineu, amb diferents exposicions i audiovisuals.

Aquesta instal·lació, única a Catalunya, s’ubica a la Casa Sastrès. Els teus fills podran observar com viu l’ós bru, quina mida fan les seves petjades i un munt de curiositats més en diferents instal·lacions interactives. També organitza sortides de camp per conèixer l’hàbitat de l’ós.

Parc Natural de l'Alt Pirineu/Richard Martin

Parc Natural de l’Alt Pirineu/Richard Martin

 

La imatge de portada és un ós bru al Parc Natural de l’Alt Pirineu/Toni Batet