JOAN DE DÉU, TOT UN EXPERT EN ÉSSERS DE LLEGENDA

LA NOSTRA GEOGRAFIA

Us heu preguntat mai per què estan tan de moda Harry Potter, el Hòbbit, Joc de Trons o El Senyor dels Anells...?


Perquè el món necessita imaginació, màgia, fantasia. I és que ens volen fer creure que només existeix una realitat: la societat tal com l’entenem ara. Tanmateix, hi ha altres mons possibles, més bells i creatius. Al capdavall, per transformar el món es necessita la imaginació.

D’altra banda, totes les grans cultures: la celta, l’escandinava, la grega, la hindú, la xinesa o la japonesa; així com tots els pobles siberians, australians o africans i els indígenes americans disposen en el seu imaginari col·lectiu d’éssers, de criatures fantàstiques. Són els esperits de la natura, encarregats de cuidar-la i protegir-la. Són els intermediaris entre el déus i les persones. I les seves històries ens fan veure que el món és molt més subtil, complex i fabulós.

A Europa, amb el cristianisme i la manera d’entendre la ciència, totes aquestes creences es van posar en el sac de la superstició, de manera que els éssers fantàstics es van haver de refugiar en els contes infantils i les llegendes.

Malgrat això, els catalans no hem oblidat el nostre patrimoni imaginatiu. En els boscos, estanys, profunditats marines i muntanyes s’hi amaguen dones d’aigua, follets, genis, ogres, dracs, sirenes o gegants. Formen part de la nostra geografia fantàstica i, alhora, ens expliquen com somia el nostre poble. 
Vivim una època en la qual només creiem el que veiem, i sovint el tràfec diari ens té desconnectats del que sentim. Per postres, la natura cada vegada queda més lluny. Si volem tornar a veure les nostres criatures fantàstiques hem de sensibilitzar-nos i mirar amb els ulls del cor. Les arbredes, els rius, els gorgs, les muntanyes són indrets venerables que s’han de cuidar perquè en gaudeixin les generacions futures. Tradicionalment en tenien cura els esperits de la natura. I és que existeixen altres mons, però estan amagats dins el nostre.

Us convidem a redescobrir-los, és una manera gentil i poètica d’estimar la nostra terra.


Joan de Déu Prats

Amb la col·laboració de Joan de Déu Prats hem aconseguit recuperar 25 éssers de llegenda catalans que pots caçar amb els nens els caps de setmana del 20 al 22 d’abril i del 18 al 20 de maig. Comença l’aventura.

JOAN DE DÉU

Joan de Déu Prats ha publicat més d’un centenar de llibres en català, sobretot de literatura infantil i juvenil, i ha estat traduït a l’anglès, el xinès, el francès, l’italià, el coreà, el portuguès, el gallec, l’euskera i el castellà.

Ha guanyat diferents premis literaris com el Serra d’Or, el Guillem Cifre de Colonya, l’Hospital de Sant Joan de Déu i el Cavall Fort i ha estat finalista del Premi Barcanova. També ha escrit per a adults el llibre de viatges Terra de castells, i diferents obres de temàtica llegendària i històrica com Llegendes de Barcelona; Llegendes històriques de Barcelona; Barkeno, Barcino, Barcelona; Girona, terra de mites i llegendes; La Barcelona inquietant; Llegendes de pescadors; 100 indrets insòlits de Barcelona; El Gran Llibre de les Criatures Fantàstiques de Catalunya i el Gran Llibre dels Indrets Fantàstics de Catalunya.

L’humor, la poesia, la inventiva i l’agilitat són característiques del seu estil narratiu.

COL·LABORADORS

Llegendes en família © 2018 Tots els drets reservats