Busseja sota el gel sense congelar-te

Bussejadors a la neu? Sí, aquesta és la idea. Als Pirineus de Catalunya s’hi organitzen immersions en llacs glaçats, tant si ets un bussejador novell com si ets un expert.

¿Que ja t’has submergit diverses vegades en el mar i creus que és més del mateix? Doncs no. La flotabilitat i la pressió atmosfèrica són diferents en un llac d’aigua dolça, que està a una temperatura d’entre 1 i 3 graus, a més de 2.000 metres d’alçada. I l’espectacle, també.

Els contrastos de llum són espectaculars. El sol que es cola pel forat en el gel i l’oxigen atrapat a la capa gelada d’aigua produeixen un efecte gairebé calidoscòpic. “Com joies, diamants i flocs de neu de mig metre”, apunten des de Busseing Pallars, una empresa que es dedica a organitzar aquestes immersions al llac de la Vall de Núria (2.200m) i al llac del Jabalí a Port Ainé (2.250m).

Els passejos subaquàtics només es poden fer en grups de dos o de quatre persones acompanyades per un instructor. Duren entre deu i quinze minuts, i sempre s’ha de fer reserva prèvia. El material d’immersió el posen ells.

Per iniciar-se, el llac del Jabalí a Port Ainé és l’opció més atractiva per la bona visibilitat que hi ha sota l’aigua i per la facilitat per accedir-hi. Els organitzadors de l’activitat et recullen a l’accés de l’estació i t’acosten fins al llac en moto de neu. A Vall de Núria, en canvi, la visibilitat sota l’aigua és més reduïda, però el trajecte en tren cremallera per arribar a l’estació és en si mateix una experiència.

Tenint en compte que estaràs en una estació d’esquí, el complement més evident per arrodonir l’escapada és llançar-te a fer uns descensos d’esquí. Si ets amant de la bona taula, no et perdis una visita al restaurant Can Mariano, situat al poble de Baro (Pallars Sobirà). Allà t’esperen l’escudella, el palpís, la girella o el confitat de porc que preparen, que et faran entrar en calor després de submergir-te sota el gel.

Tens ganes de perdre de vista la rutina? Què et sembla sota el gel?

Busseig al llac de la Vall de Núria / Busseing Pallars
Bussejadors al llac de la Vall de Núria / Busseing Pallars
Bussejadors al llac del Jabalí a Port Ainé / Busseing Pallars
Bussejador dins el llac glaçat a Port Ainé / Busseing Pallars
L'equip de Busseing Pallars creant el forat per fer l'experiència / Busseing Pallars

Si vols esquiar a Port Ainé o a Espot, aquí tens una oferta de forfet i lloguer de material

des de 41,00€ Reservar Pirineus

Activitats

Rumb als cims nevats en màquina trepitjaneu

Rumb als cims nevats en màquina trepitjaneu

A la majoria de coses se’ls pot donar un segon ús. Això mateix és el que han fet en dues estacions d’esquí dels Pirineus de Catalunya amb les màquines trepitjaneu.

Esquia sota la llum de la lluna a Masella

Esquia sota la llum de la lluna a Masella

L’aposta de Masella per l’esquí nocturn ja està consolidada, i no per això deixa de cridar l’atenció i destacar. Pren-ne nota: aquesta temporada t’esperen tretze pistes (tres de verdes, sis de blaves, quatre de vermelles i l’snowpark) de les cotes baixes i mitjanes per lliscar per la neu sota la lluna. Aquestes pistes estan enllaçades per una xarxa de set remuntadors que salven els 420 metres de desnivell del domini esquiable nocturn.

Tres rutes blanques amb raquetes pels Pirineus de Catalunya

Tres rutes blanques amb raquetes pels Pirineus de Catalunya

Res millor que calçar-te un parell de raquetes de neu per sentir-te com els caçadors i els paranyers d’abans, acostumats a moure’s per zones de difícil accés i amb nevades constants a Alaska. Reviu les seves sensacions amb aquestes rutes amb raquetes pels Pirineus de Catalunya.

Un matí per aprendre a construir un iglú a Catalunya

Un matí per aprendre a construir un iglú a Catalunya

Descobreix el teu costat esquimal construint iglús als Pirineus de Catalunya. Sí, ho has llegit bé, iglús. Entre quatre o cinc persones podeu construir-ne un en menys de tres hores. No calen títols d’arquitectura ni coneixements d’enginyeria. Amb un monitor de l’Associació de Constructors d’Iglús de Catalunya n’hi ha prou. Bé, i maons de neu premsada, una pala, una serra i uns guants de goma. I la família o els amics, és clar.