Refugis en família: viure més de prop la natura als parcs catalans

Tenen gairebé totes les comoditats per passar-hi la nit: llits, menjador, dutxes, calefacció, i no són hotels. Els refugis de muntanya són una opció per viure una experiència de muntanya diferent, més propera a la natura, acompanyats pels més menuts de casa.

L’entorn sembla tret d’un conte. Als teus peus la Vall Ferrera desplega tots els seus encants: un bosc de pins frondós, el cant dels ocells i la imponent Pica d’Estats que retalla l’horitzó. El refugi Vallferrera està ubicat en aquest emplaçament bucòlic al Parc Natural de l’Alt Pirineu, a més de 1.900 metres d’altura. És el refugi més antic de la xarxa de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), i funciona des del 1935. L’accés des del pont de la Molinassa (on s’arriba en vehicle tot terreny des d’Àreu) és força curt, i s’hi pot accedir a peu perfectament si vas amb els teus fills.

Una tribuna per gaudir dels Encantats
Una altra opció d’alta muntanya per anar-hi amb els més menuts la trobes al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Al refugi Mallafré també s’hi pot arribar després de caminar 50 minuts des de l’aparcament de Prat de Pierró. El seu interior serà una tribuna privilegiada per contemplar la majestuositat de les agulles dels Encantats. A més, l’emplaçament del refugi és perfecte si t’agrada practicar el senderisme: és a un pas del GR-11, el popular sender de gran recorregut que recorre tot el vessant sud dels Pirineus, i de la famosa travessa Carros de Foc, que uneix tots els refugis del parc.

Refugi de Mallafré al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici/Jaume Altadill

Refugi de Mallafré al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici/Jaume Altadill

El massís dels Ports en família    
Sobren els motius per acostar-te a visitar el paisatge salvatge del Parc Natural dels Ports. Aquest massís calcari, de relleu escarpat i abrupte, amb una fauna diversa, ha inspirat artistes com el malagueny Pablo Picasso. Compta amb el refugi Font Ferrera, cosa que el converteix en una bona opció per a les vacances. És un edifici que funciona com a refugi guardat accessible per pista des del poble de Fredes. T’ofereix nombroses opcions per fer excursions en família: és punt de pas del GR-7, és un del refugis de la travessa Estels del Sud… T’animes a anar-hi?

Una escapada improvisada
Amb els nens ja a l’escola, segur que més d’un dia et preguntes què pots fer per sorprendre’ls el cap de setmana. Apunta’t aquest nom: refugi Agulles Vicenç Barbé. És una bona opció per organitzar una escapada improvisada de dos dies. Agafeu les motxilles per fer una passejada pel massís de Montserrat amb el refugi com a destinació final.

Refugi d'Agulles al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat/FEEC

Refugi d’Agulles al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat/FEEC

 

La imatge de portada cedida per la FEEC és del Refugi Estanys de la Pera/Roger Rovira.