Passejar per la Catalunya ignasiana

És un secret que va circulant amb el boca orella perquè és una experiència, per seva bellesa i per la qualitat del recorregut. Parlem del Camí Ignasià, la ruta de pelegrinatge que segueix els passos d’Ignasi de Loiola des de la seva casa natal en un palau d’Azpeitia, al País Basc, fins a la cova de Manresa on va viure un temps. Com a pràctica esportiva, per desconnectar o per gaudir de la natura, el motiu per fer el Camí Ignasià el tries tu. Quan el recorris, passaràs per l’imponent Pla de Lleida, avançant per sendes impregnades de l’aroma afruitat de les vinyes de merlot de la DO Costers del Segre, veuràs els paisatges de l’oli de les Garrigues, la ciutat històrica de Cervera o la icònica Montserrat, fins arribar al cor de Catalunya, Manresa. Allà t’espera la cova ignasiana.

No cal fer tot el camí: pots triar alguna de les etapes en territori català que uneixen Fraga, Lleida, Palau d’Anglesola, Verdú, Cervera, Igualada, Montserrat i Manresa. Són 183 quilòmetres en 7 trams que es poden fer en un dia, a peu o en bicicleta.

Camí de Sant Ignasi amb la muntanya de Montserrat al fons/Núria Puentes-Agència Catalana de Turisme

Camí de Sant Ignasi amb la muntanya de Montserrat al fons/Núria Puentes-Agència Catalana de Turisme

Qui era Ignasi de Loiola?

Va ser un militar nascut a Azpeitia que després de caure greument ferit durant la defensa de Pamplona, a principis del segle XVI, s’entregà a la fe catòlica. És aleshores quan emprèn un pelegrinatge a Terra Santa.

La primera parada que tenia marcada en el seu mapa era el Santuari de Nostra Senyora de Montserrat. Des d’allà va seguir el camí fins a Manresa. En aquest punt final del recorregut, en una cavitat rocosa prop del riu Cardener, Sant Ignasi va viure una profunda experiència espiritual que li va servir de base per als seus exercicis d’acostament a Déu. Avui, aquesta petita cova natural, crucial en la història del pensament ignasià, es pot visitar a l’interior de l’església barroca que es va construir al lloc segles més tard. És una petita joia cultural que val la pena que visitis perquè guarda retaules del segle XVII i al vestíbul té una escultura en bronze de Josep Llimona.

Sant Ignasi de Loiola va fer una aturada a Montserrat/Gemma Miralda-Agència Catalana de Turisme

Sant Ignasi de Loiola va fer una aturada a Montserrat durant el seu peregrinatge cap a Terra Santa / Gemma Miralda-Agència Catalana de Turisme

Primer Any Jubilar del Camí Ignasià

El 31 de juliol van arrencar els actes de celebració del Primer Any Jubilar del Camí Ignasià, que s’allargaran fins a la mateixa data de 2016. Al llarg de l’any s’han organitzat diverses activitats commemoratives, entre elles quatre pelegrinatges a peu, a més del primer Congrés Internacional de Turisme Religiós i Patrimoni Jesuític, que se celebrarà a Manresa.

Vols conèixer la Catalunya ignasiana?