5 propostes culturals per començar l’any als Pirineus

Tot i que la neu i la natura són considerades els principals atractius dels Pirineus de Catalunya, són moltes més les experiències que ofereixen. La gastronomia, la cultura, la història o l’oci també són protagonistes als Pirineus catalans, i per demostrar-ho et proposem 5 activitats amb les quals podràs gaudir d’aquests mesos d’hivern. Pren-ne nota!

Fira del Fesol de Santa Pau, 22 de gener

Si existeix un producte de conreu tradicional per excel·lència en aquesta zona de la Garrotxa són sens dubte els fesols. Gràcies al seu singular gust i les seves característiques han obtingut el distintiu de Denominació d’Origen Protegida. Cada any, Santa Pau ho celebra duent a terme la famosa Fira del Fesol, on pots degustar-los i comprar-ne, si vols. A més a més, la fesolada s’acompanya de diverses activitats durant el dia, com la cercavila o la cantada dels goigs de Sant Antoni.

Fesols de Santa Pau

Fesols de Santa Pau

Museu Diocesà de la Seu d’Urgell

Aquest espai disposa d’una de les principals col·leccions d’art religiós de Catalunya. Enguany es compleixen 60 anys de la seva creació. El museu preserva obres destacades de l’època medieval com el ‘Beatus’ de la Seu d’Urgell o el retaule de l’Abella de la Conca, i altres de gran interès com l’urna de plata de Sant Ermengol. El museu es troba al costat de la catedral de Santa Maria d’Urgell, l’edifici d’arquitectura romànica més emblemàtic de la ciutat i visita obligada.

Catedral de Santa Maria d'Urgell / M.A.S.

Catedral de Santa Maria d’Urgell / M.A.S.

Carnaval de Solsona, de dijous gras a dimecres de cendra

Declarada Festa d’Interès Turístic Nacional, el Carnaval de Solsona és una de les celebracions més originals i peculiars de l’any. Caracteritzada pel seu to de mofa, en són protagonistes els balls dels gegants bojos al so del Bufi (l’himne del carnaval), la penjada del ruc de cartró al campanar, el sermó, la baixada de Boits i el tradicional mercat. Les comparses, a més a més, no duen disfresses sinó bates de colors. Una festa d’allò més transgressora, plena de burles i diversió.

Carnaval de Solsona / Oriol Clavera

Carnaval de Solsona / Oriol Clavera

Les ermites romàniques de la Vall de Boí

A la vora esquerra del riu Noguera Ribagorçana comença l’Alta Ribagorça. El Pont de Suert n’és la capital i la comarca comprèn la part més occidental del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El seu atractiu, però, no està només en l’espectacular natura salvatge que t’ofereix, sinó també en el conjunt romànic de la Vall de Boí. I és que aquest petit municipi amaga 9 monuments dels segles XI i XII declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Descobreix l’arquitectura romànica en un paisatge de gran bellesa.

Vall de Boí nevada / Boí Taüll Resort

Vall de Boí nevada / Boí Taüll Resort

Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà

Després de la Segona Guerra Mundial es va construir una extraordinària línia fortificada de gairebé 10.000 búnquers que recorria la frontera pirinenca des del Cap de Creus fins al País Basc. La zona de la Cerdanya concentra bona part d’aquestes construccions. Per això, el Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà et proposa visitar vuit búnquers de diversos tipus: de combat, d’artilleria, de metralladores… L’itinerari et permetrà endinsar-te en el context de l’època i també gaudir de les vistes de la vall del Segre.